Комисар по правата на човека призова Радев да не подписва закона за забрана на ЛГБТИ пропагандата

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу пропагандата на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва, предаде Франс прес.

"Дълбоко обезпокоен съм от закона за забрана на т. нар. ЛГБТИ пропаганда в училищата, приет наскоро от българския парламент. Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се борят с дискриминацията и враждебната риторика срещу ЛГБТИ хората, включително в навечерието на изборите", пише Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа "Екс". 

"Избирателите в България, страна член на Европейския съюз, изпаднала в сериозна политическа нестабилност, ще гласуват през есента за седми път от 2021 г. насам. Бивша комунистическа страна, където общественото мнение е до голяма степен враждебно към общността ЛГБТ+, България не разрешава нито браковете, нито гражданските съюзи между хора от един и същи пол", отбелязва Агенция Франс прес.

"Труд news" припомня, че миналата сряда парламентът забрани пропагандата на ЛГБТ+ в училищата, като прие с голямо мнозинство поправка, внесена от "Възраждане". 

"Православната църква остро е разкритикувала церемонията по откриването, на която бе отредено място на сексуалните малцинства. България разкритикува също участието на алжирската боксьорка Имане Хелиф и тайванската боксьорка Лин Ю-тин, като заяви, че те представляват "другия пол", отбелязва още АФП.

Вчера 7038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации бяха внесени в администрацията на президента, с искане държавният глава да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Инициативата е на Фондация "Будителките" и Младежка ЛГБТИ+ организация "Действие".

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"