Корнелия Нинова: Райският газ е епидемия сред младите хора

Райският газ е епидемия сред деца, подрастващи и младежи, а от БСП се изправяме срещу цяла мощна бизнес индустрия, която дори роди професията "балонеса" в клубове и дискотеки (млада жена, която идва на място при клиента и му пълни балона с райски газ, бел. ред.). 

Това заяви народният представител от „БСП за България“ и председател на БСП в оставка Корнелия Нинова по повод  предложението, направено от нея и група народни представители райският газ да бъде включен в списъка на наркотични вещества. 

„Досега беше забранена продажбата на райски газ на физически лица до 18 години. Има такава действаща забрана, но има и хиляди случаи на употреба на райски газ от лица до 18 години. Сега ще въведем забрана за продажба на всички физически лица – и над 18 години. И мислите ли, че това ще ги спре? Както не спря продажбата досега, на лица до 18 години, така няма да спре и на всички физически лица“, коментира Нинова. 

"Абсолютно невярно е твърдението, че решението, което предлагаме - райският газ да бъде включен в Наредбата за наркотични вещества, е по-нисък по ранг акт и няма никакво значение. Защото, в момента, в който райският газ бъде включен като наркотик в наредбата, той влиза под забрана в 18 закона. Освен това, веднага става криминализиран по всички текстове от НК за борба с търговия и разпространение с наркотици, т.е. влиза под най-строгия контрол – в България, в европейското, в международното право, без да има нужда да променяме тези закони. Защото в момента, в който кажеш – това е наркотик, веднага започва преследването по линия на всички тези закони на райския газ вече като наркотик. Така, че много по-тежко като сила и според нас – единственият изход от ситуацията, е да възложим на МС да включи райския газ в списъка с наркотици. Иначе ще наложим още една забрана, която както и досега, няма да бъде спазвана. Нека да е стъпка към борба с това ужасяващо явление сред децата ни, но няма да сработи“, посочи в изказването си лидерът на Столетницата.

По думите ѝ, ако се приеме, че е наркотик, освен тези 18 закона, под чиято забрана ще влезе, има още 24 подзаконови нормативни актове, които ще засегнат тази тема. 

Социалистите цитираха научни изследвания и тези на лекари за вредата от употребата на райски газ. Тя може да доведе до неврологична дисфункция, дефицит на В12, неврони, атаксия, отслабване на имунна система, необратими увреждания върху черен дроб и още ключови органи в човешкото тяло, психоза и още много последствия.

От БСП изтъкнаха, че в много в държави от ЕС и извън него райският газ е посочен като наркотично вещество.

Райският газ, който се предлага в метални контейнери, е втората след канабиса най-употребявана дрога в Англия, сочи актуално здравно проучване на Острова.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"