Skābeņu zupa е традиционна латвийска супа от киселец. Приготвя се с говеждо или свинско месо, нарязани листа киселец, ечемик, лук, картофи и лимонов сок. Подходящи гарнитури са твърдо сварените яйца и заквасената сметана.
Въпреки че skābeņu zupa се сервира най-често топла или гореща, тя е много освежаваща, когато се сервира студена в горещите летни дни. Думата skābeņu в името на тази супа произлиза от skābs, което означава кисел, отнасящ се до вкуса на киселеца.
Необходими продукти:
• Киселец – 150 гр.
• Моркови – 2 бр.
• Пушени ребра – 500 гр.
• Картофи – 4 бр.
• Вода – 1.5 литър
• Яйца – 3 бр.
• Телешки бульон – 1 литър
• Перлен ечемик – 100 гр.
• Лук – 1 глава
• Лимонов сок
• Сол
• Черен пипер
Водата и телешкият бульон се слагат в тенджера на котлона заедно с ечемика и накъсаните парченца месо от ребрата. Трябва ечемика да остане наполовина мек.
След това се добавят почистените и нарязани на кубчета моркови, картофи и лук.
Накрая идва ред и на киселеца, когато всичко е добре сварено.
Подправете със сол, пресен лимонов сок, черен пипер или друга подправка по ваш вкус.
Супата се сервира с нарязани предварително сварени яйца към всяка порция. По желание можете да добавите и заквасена сметана.