Латвийска супа с киселец (Рецепта)

Skābeņu zupa е традиционна латвийска супа от киселец. Приготвя се с говеждо или свинско месо, нарязани листа киселец, ечемик, лук, картофи и лимонов сок. Подходящи гарнитури са твърдо сварените яйца и заквасената сметана.

Въпреки че skābeņu zupa се сервира най-често топла или гореща, тя е много освежаваща, когато се сервира студена в горещите летни дни. Думата skābeņu в името на тази супа произлиза от skābs, което означава кисел, отнасящ се до вкуса на киселеца.


Необходими продукти:

    • Киселец – 150 гр.
    • Моркови – 2 бр.
    • Пушени ребра – 500 гр.
    • Картофи – 4 бр.
    • Вода – 1.5 литър
    • Яйца – 3 бр.
    • Телешки бульон – 1 литър
    • Перлен ечемик – 100 гр.
    • Лук – 1 глава
    • Лимонов сок 
    • Сол
    • Черен пипер

Водата и телешкият бульон се слагат в тенджера на котлона заедно с ечемика и накъсаните парченца месо от ребрата. Трябва ечемика да остане наполовина мек. 

След това се добавят почистените и нарязани на кубчета моркови, картофи и лук. 

Накрая идва ред и на киселеца, когато всичко е добре сварено. 

Подправете със сол, пресен лимонов сок, черен пипер или  друга подправка по ваш вкус. 

Супата се сервира с нарязани предварително сварени яйца към всяка порция. По желание можете да добавите и заквасена сметана.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Тина Николова

Този уебсайт използва "бисквитки"