Le Monde: САЩ вече нямат възражения срещу поканата на Украйна в НАТО

САЩ вече нямат принципни възражения срещу поканата на Украйна в НАТО. Това стана известно след преговорите между Джо Байдън, Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Киър Стармер в Берлин на 18 октомври, пише Le Monde , позовавайки се на източник сред европейските дипломати. 

Според изданието Байдън може да започне процеса на подготовка на покана към Украйна за присъединяване към НАТО още по време на преходния период, ако Камала Харис спечели президентските избори в САЩ. Източникът също така отбелязва, че промяна в позицията на Вашингтон може да повлияе на решението на Берлин, който засега е против поканата на Киев в алианса. 

На срещата бяха обсъдени и други точки от „плана за победа“, представен по-рано от Владимир Зеленски.  „Това е амбициозен план, той поставя сложни въпроси, по които няма спонтанно сближаване на мненията“, каза източникът на вестника.

Освен това лидерите на четирите страни обсъдиха възможността Украйна да нанесе удари със западни оръжия срещу цели в Русия. Според източника Франция и Великобритания подкрепят това решение, а САЩ и Германия са против, опасявайки се от ескалация на конфликта.

На 18 октомври вицепремиерът на Украйна по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция и министър на правосъдието Олга Стефанишина заяви, че въпросът за приемане на Украйна в НАТО без окупирани територии не се разглежда. Също така според нея членството на Киев в алианса е възможно едва след края на войната, но самата покана за блока може да промени ситуацията.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"