Le Parisien: Израел научил от ирански източник за пристигането на Хасан Насрала в бункера

Иранска "къртица" е информирала Израел за предстоящото пристигане на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала в централата на групировката в Бейрут. Това пише френското издание Le Parisien, позовавайки се на източник от ливанските служби за сигурност.

"Следобед израелците бяха информирани от иранска къртица за предстоящото пристигане на шиитския лидер там“, цитира изданието източника си.

Той също така заявил, че израелците "направиха всичко възможно, не искаха да пропуснат целта си".

Насрала беше убит при удар на израелските военновъздушни сили срещу подземния му щаб-бункер в Бейрут на 27 септември. Информацията за това беше потвърдена в Израел на следващия ден. Съобщава се и за смъртта на командващия южния фронт на Хизбула Али Караки. На 29 септември Израелските сили за отбрана (IDF) уточниха, че в резултат на тази операция са били ликвидирани повече от 20 членове на групировката от различни рангове.

Израелските военновъздушни сили са хвърлили повече от 80 бомби с тегло по един тон върху бункера в ливанската столица, където се намира Насрала, а операцията е проведена от 69-та ескадрила със самолети Ф-15.

След убийството на лидера им, ръководството на "Хизбула" се закле да се противопостави на Израел и да подкрепи ивицата Газа и Палестина, както и да защити Ливан и народа на страната. Иранският върховен лидер Али Хаменей също призова мюсюлманите да се обединят около народа на Ливан и Хизбула.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"