„Левски“ загуби битката за дербито

Тежък удар претърпя „Левски“ в битката за дербито на България с ЦСКА. Ръководството на „сините“ настояваше мачът да се играе по програма в 8 кръг и да бъде на клубния стадион „Георги Аспарухов“ заради невъзможността за използване на „Васил Левски“. В един момент войната изглеждаше спечелена, след като БФС утвърди идеята, а сблъсъкът трябваше да мине без гостуваща агитка. Реакцията на ЦСКА бе светкавична, а жалбата приета заради липсата на подписан протокол между двата клуба за дерби на „Герена“. В крайна сметка казусът се превърна в тема №1 в родния футбол през последните седмици и БФС реши да изслуша всички страни преди да вземе окончателно решение.

В четвъртък лично мажоритарният собственик на столичния гранд Наско Сираков влезе в сградата на футболния съюз, за да отстоява позицията на „Левски“. Но не успя.

Апелативната комисия към БФС реши срещата от осми кръг да се проведе на 19 октомври на Националния стадион „Васил Левски“, размествайки цялата програма. На трибуните обаче ще бъдат и „сини“, е „червени“. При това положение в средата на септември ще се изиграят двубоите от 12-и кръг, а месец по-късно тези от 8-ия.

„С оглед на големия обществен интерес и след като се запозна подробно със становището на СДВР. Апелативната комисия не уважи жалбата на ЦСКА за отмяната на решението на спортно-техническата комисия“, се казва в становището на Апелативната комисия.

Още преди да бъде взето решение, Сираков напусна базата на националния отбор в Бояна.

„Позицията на „Левски“ е категорична – да се играе мача на стадион „Георги Аспарухов“, - Наско Сираков. - Не знам какво ще бъде решено. Това е несериозно. Президентът на Българския футболен съюз каза, че това (б.р размяната на кръгове) е несериозно. Твърдо против сме отлагане на мача. Всяко едно решение да не се играе този мач ще бъде в ущърб на „Левски“. Аз не мога да си представя 21 дена как да готвим футболистите без срещи“.

И без да го изрича гласно, Сираков е наясно, че отлагането е изцяло в полза на ЦСКА. Контрастът във формата на „Левски“ и ЦСКА е показателен. Тимът на Станислав Генчев сега е на гребена на вълната, след като спечели пет от първите си шест мача. В същото време „червените“ бяха пратени в нокаут с четири поредни загуби.

В момента ЦСКА се намира в процес на реорганизация след уволнението на Томислав Стипич и смяната му с Александър Томаш. И времето работи изцяло в полза на българския специалист, който тепърва ще опознава новите играчи и ще стяга селекция, която закъснява твърде много и без това.

За „Левски“ пък остава надеждата, че добрите резултати ще се задържат до средата на октомври, когато ще се изправи срещу големия съперник. Но вече не на „Георги Аспарухов“ пред изцяло своя публика, а на „Васил Левски“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Владимир Иванов

Този уебсайт използва "бисквитки"