Макрон: Много сме горди, че направихте Франция да блести

Френският президент Еманюел Макрон в Instagram оцени положително церемонията по откриването на Олимпийските игри през 2024 г. „Много сме горди, че направихте Франция да блести. Благодаря на артистите за този уникален и вълшебен момент. Благодаря на полицията, спешните служби и доброволците“, каза Макрон във видео. Според него след 100 години пак ще се говори за това.

Церемонията се състоя на 26 юли. За първи път парадът на делегациите се състоя не на стадиона, а на река Сена.

Наред със световноизвестните спортисти в церемонията участваха и такива, не са постигнали световни рекорди, но са показали забележителна воля и решимост да участват на Олимпиадата.
58-годишният Джинг Зенг е първият спортист в историята на Чили, който представя тази страна на Олимпийските игри по тенис на маса. За самата Джин игрите в Париж са и дебют, въпреки преклонната й по спортните стандарти възраст. Тя взе бронз на Панамериканските игри през 2023 г. Този резултат й позволи да се класира за Олимпиадата в Париж.
Пълна възрастова противоположност на Зенг на предстоящата олимпиада е друга китайка, Женг Хаохао. Тя е само на 11 години, а в Париж ще представя страната си в скейтборда. Това е най-младият спортист от Китай, идвал някога на Игрите, и е сред топ 5 на най-младите спортисти в историята на Олимпиадата. Започва да кара скейтборд на седем години по съвет на приятелка, а на девет години заема 13-то място от повече от 60 участници в Националните игри на Китай. Както каза майка й, по пътя към първите си олимпийски игри дъщеря й чупи зъбите, краката и ръцете си. По ирония на съдбата номерът, по време на който тя веднъж получава фрактура, се превърна в нейна запазена марка.
Синди Нгамба е първата жена от отбора на бежанците в историята на олимпийските игри, участвала в турнир по бокс. Тимът включва спортисти, които по различни причини са напуснали родните си страни. На Олимпиадата в Париж този отбор ще има 36 участници в 12 спорта.

Нгамба е на 26 години и е родена в Камерун, но се премества в Англия на 11-годишна възраст. В родната си страна тя се смята за престъпник заради нетрадиционната си ориентация и не може да се върне там. Нгамба започва да се боксира на 15-годишна възраст в една от секциите на Болтън, тя отива там, защото е била бита и тормозена заради очевидния си африкански акцент.

От началото на спортната си кариера Нгамба е ставала шампион на Англия три пъти в три различни тегловни категории, но все още не е получила паспорт в страната. Дори обжалването на Британската боксова федерация до Министерството на вътрешните работи не помага. 

Проблемът с получаването на паспорт възниква, защото чичото на Нгамба губи документите й за имиграция, докато се връща в Камерун. През 2019 г. спортистката и брат й дори бяха задържани, докато посещаваха имиграционна служба в Болтън и бяха изпратени в център за задържане на мигранти в Лондон, но бяха освободени на следващия ден с помощта на служители на федерацията по бокс.
Нгамба отива на Олимпиадата в Париж като претендент за медал в средна категория. Ако го потвърди, то за осемте години от съществуването на отбора на бежанците тя ще стане първият спортист, спечелил медал от Игрите. Експертите прогнозират, че Нгамба има добри шансове за успех въз основа на резултатите от олимпийската селекция. Там 26-годишната състезателка се редуваше да побеждава златната медалистка от Панамериканските игри през 2019 г. Наоми Греъм, медалистката от Азиатските игри Сон Су Йон и бронзовата медалистка от Световните първенства през 2022 г. и 2023 г. Валентина Халзова от Казахстан.

Любопитно е, че един от основните конкуренти на Нгамба в боксовия турнир ще бъде Шантел Рийд, с която тренират в една зала и са спаринг партньори.  "Просто се надявам, че моята история ще послужи като вдъхновение не само за други бежанци, но и за други хора, които имат още повече възможности да постигнат невероятни неща", казва Синди Нгамба.
Матю Доусън е член на австралийския национален отбор по хокей на трева. Това, което го отличава от другите участници в Олимпиадата в Париж е, че за да отиде на игрите, той реши да отреже част от безименния пръст на дясната си ръка. Той отива в Париж за отмъщение - на последните игри в Токио австралийският отбор с него в състава губи неприятно от белгийците на финала.
Чарли Дейвисън е член на отбора по бокс на Великобритания и майка на три деца. На 19-годишна възраст, внезапно за местната федерация, тя реши да напусне спорта и да се посвети на майчинството, очаквайки първото си дете. По-късно Дейвисън роди още две, като прекара общо седем години извън ринга - огромен период за стандартите на професионалния спорт.
Но през 2018 г. Дейвисън се завърна с подкрепата на съпруга си. И не само да тренира. През същата 2018 г. тя стана шампион на Великобритания в категория до 54 килограма. Ръководството на Британската боксова федерация покани многодетната майка на селекционен сбор, където тя направи подобаващо впечатление. Тогава Дейвисън беше включена в националния отбор за Олимпиадата в Токио. Но на последните летни игри тя не успя да покаже висок резултат - загуби в третата битка на турнира и отпадна от борбата за медали.

Дейвисън се отправя към предстоящата олимпиада във Франция като полуфиналист на Европейските игри. Целта на британката е да покаже по-добър резултат от този в Токио. Дейвисън вече е на 30 години и игрите във Франция почти сигурно ще бъдат последните й.

Освен всички тези примери, церемонията по откриването на Игрите бе помрачена от участието на явно провокативни "драг" кралици, които показаха своя поглед върху христиански сцени от Библията. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"