Масови протести на надзиратели във Франция след убийство на техни колеги

Стотици затворнически служители проведоха протест във Франция, след като въоръжени мъже убиха двама техни колеги от засада на пункт за плащане на такси в Нормандия и освободиха затворник. В затвор близо до Марсилия повече от 100 затворнически служители се събраха под транспарант, на който пишеше „Не ни плащат, за да умрем“, съобщи „Гардиън“. Някои служители се оплакаха от лоши условия и насилие в пренаселените затвори във Франция. „Когато поставите трима души в килия от 9 квадратни метра, която е предназначена за един човек, това естествено създава напрежение и инциденти“, каза членът на синдиката на служителите в затворите съдия Ерван Сауди.

Днес в страната продължи издирването на затворника Мохамед Амра "Мухата", който избяга от полицейския ван, който го транспортираше към затвора във вторник. Той се връщал от съдебно заседание в Руан по обвинение в опит за убийство, когато колата се врязала в затворнически микробус на пункт за плащане на такси. Въоръжените мъже открили огън и убили двамата пазачи, а Амра избягал с нападателите.

Парижки прокурор каза, че две превозни средства, за които се смята, че са били използвани от престъпници, са открити изгорели на различни места, съобщава BBC.

На 10 май Амра беше осъден за кражба с взлом и прокурорите в Марсилия го обвиниха в отвличане, довело до смърт.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен обяви във вторник, че е започнало мащабно издирване на неизвестните нападатели, а също така са изпратени и хеликоптери. „Използват се всички средства, за да бъдат открити тези престъпници. Няколкостотин полицаи и жандармеристи са мобилизирани по мои инструкции“, написа Дарманен в платформата X.

„Ще бъде направено абсолютно всичко, за да бъдат открити извършителите на това отвратително престъпление“, каза министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети пред телевизия BFM.

Би Би Си съобщава, че при стрелбата са ранени трима полицаи.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"