Мелания Тръмп защити правото на жените на аборт месец преди изборите за президент в САЩ

Бившата първа дама на САЩ Мелания Тръмп избра подходящия момент, за да направи разкритие в предстоящите си мемоари. Тя подкрепя правото на избор на жената, когато става въпрос за аборт. Това е убеждение, което е поддържала „през целия си живот“. Книгата Мелания, която ще бъде пусната във вторник, описва подробно как тя има коренно различни възгледи за абортите от съпруга си, кандидата за президент Доналд Тръмп.

- Наложително е да се гарантира, че жените имат автономията да решават дали искат да имат деца, въз основа на собствените си убеждения, без никаква намеса или натиск от страна на правителството - заявява бившата първа дама в книгата си, цитирана от "Дейли мейл": - Защо някой друг освен самата жена ще има властта да определя какво да прави тя с тялото си? Основното право на жената на лична свобода, на собствения й живот, й дава право да прекъсне бременност, ако желае. Ограничаването на правото на жената да избере дали да прекрати нежелана бременност е същото като да й се откаже контролът върху собственото й тяло. Нося тази вяра със себе си през целия си съзнателен живот.
Това признание е доста шокиращо, защото идва само месец преди съпругът й да излезе на ринга на президентските избори в САЩ срещу кандидата на демократите Камала Харис, а правото на аборт е един от най-важните въпроси сред избирателите.

Харис се представи като кандидат „за" правото на избора на жените, докато Тръмп се бори да намери ясна позиция по въпроса. Той си приписа заслугите за помощта за проправяне на тезата по делото Роу срещу Уейд, забележителното решение на Върховния съд от 1973 г., което дава на жените федерални права на аборт. По-конкретно, Тръмп номинира трима консервативни съдии, които гласуваха за свалянето на Роу през 2022 г., и каза, че „не съжалява“ за техните назначения.

Докато антиабортното крило на Републиканската партия приветстваше обрата, бившият президент наскоро осъзна, че това е опасно. След решението от 2022 г. демократите имаха поредица от изборни победи в кампании за абортите, а в резултат на това републиканците се представиха по-слабо в междинните избори през 2022 г.

Тръмп ексклузивно обяви пред DailyMail.com през август, че може да гласува за прекратяване на драконовската шестседмична забрана на абортите във Флорида, когато стане въпрос за референдум по-късно тази година. Дни по-късно, след като раздразни антиабортното крило на своята партия, той каза, че няма да гласува "за". Само за да каже във вторник тази седмица, че ще наложи вето на федералната забрана на абортите, след като преди това избягваше да даде ясен отговор.

В мемоарите си Мелания пише, че "случайните политически разногласия между нея и съпруга й "всъщност са част от техните отношения", добавяйки, че тя вярва в "обръщането към него лично, а не иска да го предизвиква публично". По-нататък в книгата тя обяснява защо подкрепя абортите:

- Винаги съм вярвала, че е изключително важно хората да се грижат първо за себе си - казва тя: - Това е много пряка концепция; всъщност всички ние се раждаме с редица основни права, включително правото да се наслаждаваме на живота си. Всички имаме право да поддържаме задоволително и достойно съществуване. Този подход на здрав разум се прилага към естественото право на жената да взема решения за собственото си тяло и здраве.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"