Mica и Dora вещаят хаос на криптопазара у нас

КФН е национален компетентен орган

Експерти от финансовия сектор пред “Труд news”: Вменява се отговорност на структури на хартия, а хората ги няма

Законопроектът за пазара на криптоактиви е публикуван за обществено обсъждане

Законопроектът за пазара на криптоактиви беше публикуван за обществено обсъждане в правителствената платформа Strategy, но според експерти от финансовия сектор у нас, които “Труд news” потърси за коментар, текстовете му поставят повече въпроси, отколкото отговори за прилагането на двата Европейски регламента - MiCA и Dora - за криптоактивите и за устойчивостта на цифровите технологии.

“Това законодателство е изготвено в 12 без 1, на Комисията по финансов надзор се вменява отговорност, която трудно може да бъде поета, създават се структури на хартия, но хората ги няма”, обясниха пропуските в прилагането на европейските регламенти юристи. Целта на законопроекта е да се транспонира Европейския регламент, известен като MiCA, а текстовете влизат в сила на 30 декември 2024 година и България отново закъснява много с прилагането на новите правила за криптоактивите в ЕС.

“В законопроекта липсват зададени критерии за това какви точно са изискванията към дружествата, които ще оперират с криптоактиви, каквито са налични при инвестиционните посредници”, коментираха финансисти с богат опит в законодателството.

Със Закона за пазара на криптоактиви се разрешава търговията с три основни групи криптоактиви - електронни пари през цифрови системи, криптоактиви, обезпечени с други активи и криптоактиви, които не са обезпечени с фиатна валута, а текстовете трябва да започнат да действат до края на годината.

За електронните пари ще отговаря пряко БНБ, които ще се предлагат от досегашните доставчици на електронни пари. Според законопроекта Комисията по финансов надзор (КФН) ще отговаря за криптоактивите, които са обезпечени с други активи като стейбълкойните, както и за криптоактиви, които не са обезпечени с фиатна валута като биткойните и етериум, например. В КФН трябва да бъде създадено звено, компетентно за осъществяването на превантивен и текущ надзор върху пазарите на криптоактиви в рамките на КФН, а то ще бъде подпомагано от вече съществуващата обща администрация на КФН, съответно разходите за неговото създаване и поддържане ще са по-ниски, става ясно от доклада към законопроекта.

Финансови експерти и юристи с дългогодишен опит в банковото и финансово право обаче предупредиха, че в законопроекта липсват делегации като наредби по лицензирането, наредби за отчетност, липсват и дефиниции в допълнителните разпоредби, като крипто-портфейл, например, в неговите разновидности.

Най-общо MiCA разграничава токени за електронни пари - криптоактиви, които стабилизират стойността си по отношение на единна официална валута, токени, обезпечени с активи - криптоактиви, които стабилизират стойността си по отношение на други активи или кошница от активи и криптоактиви, различни от токени, обезпечени с активи, или токени за електронни пари. Регламентът MiCA регулира пазарите на криптоактиви и ще се прилага от 30 декември 2024 г., но върви заедно с регламента Dora, който се отнася за оперативната устойчивост на цифровите технологии във финансовия сектор и срокът му за прилагане започва от 17 януари 2025 г. като целта му е предотвратяването и намаляването на риска от киберзаплахи във финансовия сектор.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Биляна Веселинова

Този уебсайт използва "бисквитки"