Military Watch Magazine: Защо руски Су-35 направи заплашителен подход към F-16 близо до Аляска

Су-35 е близо два пъти по-голям от F-16

Изтребител Су-35 на руските военновъздушни сили направи заплашителен подход към F-16 на американските военновъздушни сили близо до Аляска, след като американският изтребител беше качен да прехване два руски стратегически бомбардировача Ту-95МС край бреговете на Аляска, пише Military Watch Magazine. Кадри от инцидента показват как Су-35, който придружава бомбардировачите по това време, пресича пътя на F-16 от много близко разстояние, в това, което някои източници наричат ​​маневра „удряне с глава“.

Видеото показва, че пилотът на F-16 е бил силно разтревожен. Инцидентът е станал на 23 септември, но бе разгласен едва седмица по-късно. Руският самолет се е въздържал да навлезе в американското въздушно пространство. Руски източници посочиха , че маневрата е „подчертала изключителната смелост на пилота“, като свързаните с нея опасности се разглеждат като демонстрация на решителност към Съединените щати.

Подобни демонстрации на сила се считат за особено важни във време на високо напрежение между двете държави и тъй като в западния свят продължава да се разглежда възможността за ескалация на украинския конфликт с удари на големи разстояния в Русия, пише още изданието.

Су-35 е близо два пъти по-голям от F-16, има над два пъти по-голяма мощност на двигателя и носи радар няколко пъти по-голям, което постави руския пилот в силна позиция да сплаши американския си колега. Су-35 имат по-широк размах на крилата и много по-голяма издръжливост от всеки клас изтребители в западния свят, въпреки че им липсват усъвършенствани способности за стелт, сравними с американските и китайските изтребители от пето поколение, и не разполагат с интегрирани модерни ракети въздух-въздух, сравними с американските AIM- 260 или китайски PL-15. 

Су-35 и по-старият Су-27, на който тясно се основава дизайнът, участваха в множество близки срещи с американски изтребители през последните две години. Американските дронове MQ-9 Reaper направиха множество близки подходи към изтребители на руските ВВС над Сирия, като Су-35 често бяха насочени. Су-35 от своя страна на моменти извършваха агресивни маневри близо до Рипърс над Сирия, което при един инцидент през юли 2023 г. доведе до тежка повреда на един от безпилотните самолети. Тези срещи постоянно се случват в сирийското въздушно пространство, което американски и други западни самолети нарушават ежедневно. Отвъд Сирия, през март 2023 г. руски Су-27  извърши подобни маневри  близо до Reaper близо до Крим, причинявайки катастрофата му, се казва още в статията.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"