Military Watch Magazine: Китайски разрушител тип 052D пристигна в Санкт Петербург: Защо Русия желае да има такъв като него

Китайски разрушител тип 052D пристигна в Санкт Петербург. Jiaozuo  е 23-ият кораб от своя клас, пуснат в експлоатация и влязъл в експлоатация през януари 2022 г. след завършване в  корабостроителницата Jiangnan, пише Military Watch Magazine.

Тип 052D понастоящем формира гръбнака на надводния боен флот на китайския флот и след като влезе в експлоатация през 2014 г., две дузини от този клас бяха въведени в експлоатация. Това го прави най-разпространеният клас разрушители в света, с изключение на класа Arleigh Burke на американския флот. Тип 052D е дизайн с няколко десетилетия по-напред от най-способните руски разрушители, тъй като не са заложени нови разрушители за руския флот след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Всеки разрушител разполага с 88 вертикални стартови клетки, 24 от които са получени за ракети земя-въздух HHQ-10, докато останалите разполагат с комбинация от класове ракети, включително ракета земя-въздух с голям обсег HHQ-9 и противокорабна крилата ракета YJ-18, пише още Military Watch Magazine.

Съобщава се, че наскоро Type 052D са започнали да разполагат хиперзвукова ракета YJ-21, за която  за първи път беше потвърдено  , че е интегрирана в разрушители тип 055 през 2022 г. Крейсерски скорости между Mach 6 и терминална скорост Mach 10, ракетите имат обсег от 1500 километра и се считат за най-способните по рода си в света.  Въпреки че руски правителствени източници в продължение на повече от десетилетие дават множество индикации, че могат да бъдат построени нови разрушители, които да заменят построените от СССР кораби, ограничените надводни операции на страната в синя вода доведоха до по-голямо съсредоточаване върху надводни кораби с малък обсег и подводници с голям обсег, посочва още изданието.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"