Military Watch Magazine: Руските военновъздушни сили получиха нова партида изтребители Су-35

Руските военновъздушни сили получиха нова партида изтребители Су-35 от поколение 4++ , след като този клас премина наземни и летателни изпитания в авиационния завод Комсомолск на Амур в руския Далечен изток близо до руско-корейската граница, съобщава Military Watch Magazine. Генералният директор на държавната Обединена авиостроителна корпорация Юрий Слюсар заяви по отношение на извършената работа за продължаване на доставките: „Заводът в Комсомолск на Амур достигна ритмични производствени темпове тази година. Това е втората партида бойни самолети, доставени на ВВС.

Заводът изпълнява поетите ангажименти за доставки на нови самолети и работи по създаването на нови партиди серийни Су-35 и Су-57. Заводът в Комсомолск на Амур значително е увеличил производството както на изтребителите Су-57, така и на Су-35, като през 2023 г. са доставени 12 самолета , спрямо само шест предходната година, като тази цифра ще достигне 20 през 2024 г., което позволява на ВВС да сформират първия си пълен полк. Очаква се, че Су-57 продължава да се разширява, Су-35 ще бъде свален от производство през следващите пет години.

„Су-35 е силно усъвършенствано производно  на съветския изтребител за превъзходство във въздуха Су-27 Flanker, който   заводът в Комсомолск на Амур стана първият, който произвежда в началото на 80-те години, проправяйки пътя към въвеждането му в експлоатация през 1984 г. За да отговори на китайските поръчки за подобрено производно на Су-27, Су-30МКК, съоръжението премина към производство на новия клас от 1999 г., като през следващото десетилетие бяха произведени два основни варианта на Су-30. Преобладаващото мнозинство от изтребителите, произведени в съоръжението през десетте години след разпадането на Съветския съюз, бяха изнесени по-специално за Китай, поради икономическата дезинтеграция в самата Русия през 90-те години на миналия век и рязкото свиване на изтребителния флот до малка част от размера му от съветската ера . Производството от средата на 2000-те след това се фокусира върху износа на Су-30МК2, чиято разработка е финансирана от китайски поръчки, за други клиенти, включително Виетнам, Уганда, Венецуела и Индонезия. Впоследствие заводът премина към трета итерация на дизайна на Flanker, Су-35, от 2009 г., след като руското министерство на отбраната започна със закъснение да финансира придобиването на изтребители”, пише изданието.

Първоначално Су-35 беше разработен изключително за износ, въпреки че провалът на  първата руска изтребителна  програма от пето поколение МиГ 1.42 и  сериозните забавяния  на втората програма от пето поколение Су-57 накараха Министерството на отбраната да поръча „4+“. + поколение“, за да спре тенденцията към остаряване на флота.

Изтребителят не се счита за равен на водещите американски и китайски самолети като F-35, J-20 и J-16, но все още е значително подобрение в сравнение с предишните руски изтребители, като същевременно може да се похвали с много по-ниски изисквания за поддръжка и оперативни разходи в сравнение с изтребителя оригинален Су-27.   Су-35 изиграха водеща роля в операции въздух-въздух в руско-украинската война от февруари 2022 г. и спечелиха множество убити, като един от  най-забележителните им успехи  дойде в първите дни на войната на 5 март 2022 г., когато един от Съобщава се, че самолетът  е свалил четири  от Су-27 на украинските ВВС близо до град Житомир. Множеството  допълнителни убийства  включват още Су-27, както и МиГ-29, ударни изтребители  Су-24М  , наземни щурмови самолети Су-25, хеликоптери Ми-8 и широка гама от класове дронове. Самолетът е изпълнявал редица други функции, включително потискане на противовъздушната отбрана и прецизно бомбардиране. Тъй като производството се е увеличило от 2022 г. насам, остава несигурно дали заводът в Комсомолск на Амур ще постигне първоначално поставената цел за производство на 200 Су-35 или доколко това може да бъде надхвърлено, като основната несигурност остава броят, който Иран ще поръча като последващ до първоначалната си покупка на докладвани две дузини изтребители.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"