Military Watch Magazine: СУ-34 изиграха особено важна роля в конфликта в Украйна

Руските въздушно-космически сили са получили нова партида Су-34, пише MWM. Тези изтребители-бомбардировачи изиграха особено важна роля в конфликта в Украйна. Те бяха много ефективни в хвърлянето на планиращи бомби, които ужасиха украинските въоръжени сили. Производството им в Новосибирск продължава да расте.

Държавната Обединена авиостроителна корпорация достави нова партида изтребители Су-34 на Министерството на отбраната след предишни попълнения във флота през април и юни. През октомври 2023 г. руското министерство на отбраната нареди на оръжейниците да разширят производството на Су-34, като същевременно увеличат производството на изтребителя от пето поколение Су-57. Новосибирският авиационен завод „Чкалов“ не само произвежда нови изтребители по държавни поръчки, но и отговаря за модернизацията на съществуващия парк Су-34.

При разпореждането за увеличаване на производството през 2023 г. тогавашният министър на отбраната Сергей Шойгу отбеляза ролята на Су-34 в руските въздушно-космически сили:

„Този военен самолет е основната движеща сила, той извършва четири до пет полета на ден, така че е необходимо ускоряване на производството." 

От края на Студената война руските въздушно-космически сили купуват Су-34 в безпрецедентни количества в сравнение с други изтребители, а разширяването на производството ще доведе общия флот до 250 самолета или дори повече. Първите Су-34 влязоха в експлоатация през 2014 г., същата година като изтребителя за превъзходство във въздуха Су-35.

Су-34 остава широко използван както за ядрено възпиране, така и за оперативни удари във всички военни действия от Сирия до Арктика и Западния Тихи океан, но той изигра особено важна роля в руско-украинския конфликт: Неговата ефективност при хвърлянето на плъзгащи се бомби беше широко отбелязано от западни източници с нескрита тревога. На украинския фронт са забелязани самолети, носещи 500-килограмови плъзгащи се бомби ODAB-500 с термобарични бойни глави, които са отлични за неутрализиране на добре укрепени вражески позиции.

Няколко украински военни казаха за New York Times през януари 2024 г. за „допълнителния разрушителен потенциал“ на плъзгащите се бомби: благодарение на тяхната 500-килограмова бойна глава те дори могат да унищожат подземни бункери. Един военнослужещ сравни ефекта от подобни бомбардировки с „вратите на ада“, подчертавайки, че руските въздушно-космически сили „пускат до осем от тези бомби на час. Звучи сякаш реактивен самолет пада върху вас“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"