Military Watch Magazine: Су-34 пускат термобарични планиращи бомби върху украинските сили

Кадри, разпространени от руското министерство на отбраната, показват ударни изтребители Су-34,  използващи 500-килограмови плъзгащи се бомби ODAB-500 с термобарични бойни глави срещу укрепени украински позиции в спорната област Донецк, пише Military Watch Magazine. Такива бойни глави са добре оптимизирани за неутрализиране на добре укрепени вражески позиции и функционират чрез разпръскване на газообразни химически облаци във въздуха, които след това се детонират от вакуумен експлозив, за да се освободи ударна вълна с високо налягане. Ефектът е, че въздухът се изсмуква от затворени зони с огромна сила, разрушавайки сгради, пещери, окопи и други укрепления и разкъсвайки белите дробове на всички присъстващи в близост. Термобаричните снаряди са използвани широко на фронтовата линия от ракетни артилерийски системи TOS-1, като тяхното разполагане от управляеми плъзгащи бомби представлява част от по-широка тенденция на такива бомби, използвани за допълване на вече значителното артилерийско превъзходство на руските сили и по този начин осигуряване на по-голяма предимство в огневата мощ. 

Руските бомби ODAB-500 са оборудвани с универсални модули за планиране и коригиране с управление на крилото и руля, което им позволява да коригират курса по време на полет за по-голяма точност. Въпреки голямото тегло на бомбите, Су-34 има най-високата издръжливост от всеки клас изтребители в света днес и може да носи до четири на самолет без натоварване на корпуса. Су-34 е придобит в много по-голям брой от всеки друг клас изтребители след Студената война в Русия, като през 2023 г. се съобщава, че производството ще се разшири допълнително. Все по-широко разпространеното използване на плъзгащи се бомби беше подчертано с нарастваща загриженост от западни и украински източници, като множество украински служители през януари 2024 г. информираха  New York Times,  че  нови руски удари, използващи тези бомби, са наложили „допълнителна опустошителна сила“ и с 500 кг. експлозиви биха могли по този начин да заличат техните подземни бункери. Един военнослужещ сравни въздействието на ударите на руската планираща бомба с „портите на ада“, подчертавайки, че руските ВВС „ще ги изпратят два по двама, осем за час.

Звучи като самолет, който се спуска върху вас“. Съобщава се, че използването на термобарични бойни глави е направило излетите на Су-34 значително по-смъртоносни, когато са насочени към укрепени позиции, като този вид боеприпаси са широко оприличени в Русия на огнехвъргачки заради тяхната специална функция за разчистване на окопи и бункери, пише още изданието.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"