Military Watch: Нова партида прехващачи МиГ-31БМ постъпи на въоръжение във ВКС на Русия (ВИДЕО)

На 15 юли руското министерство на отбраната получи първата за тази година партида прехващачи МиГ-31БМ, пише MWM. Самолетът превъзхожда западните конкуренти по обхват и има най-високата в света крейсерска скорост, а също така носи най-големия в света борден радар.

На 15 юли Министерството на отбраната на Русия получи първата за тази година партида прехващачи МиГ-31БМ (по класификацията на НАТО: Foxhound или „Лисогон“) след ремонт и модернизация в авиозавода „Сокол“. Производството на МиГ-31 е преустановено през 1994 г. поради безпрецедентната икономическа криза, обхванала постсъветска Русия, но поради рязкото намаляване на флота след разпадането на Съветския съюз, повече от сто неизползвани и относително непокътнати самолети са консервирани и готови за сервиз след ремонт. Това позволи на руското министерство на отбраната да инвестира в увеличаване на броя на дежурните МиГ-31 след ескалацията на руско-украинските военни действия през 2022 г.

МиГ-31 е проектиран за патрулиране на дълги разстояния, за да осигури сигурност за обширните арктически и централноазиатски региони на Съветския съюз. По този начин самолетът не само изпреварва западните конкуренти по обхват, но също така развива най-високата в света крейсерска скорост (близо до 2,3 Маха), а също така носи най-големия в света борден радар N007 „Заслон“, който е поне три пъти по-голям отколкото западните подобни по размери.

МиГ-31БМ влезе в експлоатация през 2009 г. като дълбока модернизация на прехващача от съветската епоха с нов радар и авионика. Освен това бяха направени редица подобрения в тялото на самолета, а бордовото оръжие беше попълнено с нови ракети въздух-въздух: R-77-1, R-37M и R-74.

МиГ-31БМ отдавна се счита за най-ефективния руски самолет по отношение на възможностите за въздушен бой, а уникално високите му характеристики бяха демонстрирани във военните действия в Украйна. По-специално, мощният радар на прехващача му позволи да атакува вражески самолети на огромни разстояния с ракети R-37M с обхват от 400 километра, без подкрепата на средства на трети страни, като наземни радари или системи за ранно предупреждение и контрол във въздуха. Радарът е проектиран да прониже всякакви противодействия на електронната война с огромната си мощност. Освен това, поради много по-високата крейсерска скорост и таван, ракетите, изстреляни от МиГ-31, имат значително повече енергия при изстрелване в сравнение с техните аналози, изстреляни от изтребителя Су-35.

Стойността на МиГ-31БМ само нараства с изострянето на ситуацията в Арктика. В допълнение, новите наземни системи за противовъздушна отбрана все повече разчитат на данни за насочване от придружаващи самолети, за да се възползват максимално от своя обхват - и самолетът е идеален за тази задача.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"