Moody's повиши рейтинга на Общинска банка

Международната рейтингова агенция Moody's повиши оценката на дългосрочните депозитни рейтинги  на Общинска банка АД от B1 на Ba3, стабилна перспектива. Това е с две степени по-високо от тази, която банката получи през 2016 г.

Международната агенция запази равнището на кредитната оценка от базовата линия (BCA) от b2. Краткосрочните Not-Prime рейтинги и Ba2(cr)/Not-Prime(cr) оценка на риска от контрагента (CRA) също са потвърдени. Всички рейтинги имат стабилна перспектива, която отразява постигнат баланс между висока ликвидност и адекватни капиталови буфери.

Общинска банка поддържа стабилни капиталови буфери, като към края на 2016 г. коефициентът на обща капиталова адекватност e 16,64%, при регулаторен минимум от 8%. Текущото ниво на ликвидност на банката е високо.

Общинска банка е утвърден лидер в общинското финансиране и заема 27,4% относителен дял към 31.05.2017 г. от общо предоставените кредити на общини от банките в страната. Банката предлага комплексно обслужване на местни бюджети като към края на м. май 2017 година заема съществен дял - 36,38% от всички привлечени депозити от общини. По отношение на емитирането на общински облигации със 72,1 млн.лв. към 31.05.2017, Общинска банка заема водещо място в страната с пазарен дял от 71.54%.

Към края на първото полугодие на 2017 банката реализира и значителен ръст в кредитирането, както на физически лица от 9,4% спрямо края на 2015 година, в т.ч. при ипотечното кредитиране от 19%, така и при кредитирането на общини – 63% за същия период.

Според Moody's оценката може да се повишава при по-нататъшни подобрения в оперативната среда и финансовите резултати, като качеството на активите и показателите за печалбата. Банката поддържа добри капиталови коефициенти и добра депозитна структура.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"