Мрачна прогноза за колабиралия сръбски футболист в Испания

Футболистът на Кордоба Драгиша Гудел претърпя нов сърдечен арест, само девет месеца след като колабира на терена за първи път, а кардиохирургът д-р Милко Ристич каза, че трябва да спре с футбола.

По време на мача с Мелия Гудел отново падна в средата на терена, получи сърдечен арест, но дефибрилатор го спаси. Всички на стадиона онемяха, играчите на терена и от резервната скамейка подвикваха към сръбския футболист, който стана и сам напусна терена.

- Дефибрилатори се имплантират, когато има ритъмно нарушение, свързано с дълга пауза между едно съкращение на сърцето и друго. Ако паузата е по-дълга от 2,7 секунди, устройството се включва, за да ускори работата. Или обратното, ако пулсът надхвърли 150 или 140, тогава устройството се активира като шок и ритъмът се намалява до нормален и пациентът идва в съзнание - каза д-р Ристич пред сръбския сайт Informer.

Гудел може да се върне към футбола, но тъй като проблемът се повтаря, доктор Ристич казва, че той трябва да спре с професионалния спорт.

- Сега сърцето му трябва да е добре. Това прекъсване е като когато си купиш кола, която има ток, но газът е лош. Той може да продължи да играе, но ако това се случва многократно, не е добре за него. Трябва да се провери дали има още нещо. Също така има хирургична интервенция, която се извършва при тези пациенти. Имаме главния център, който дава броя на ударите в минута, но до него имаме няколко вторични центъра, така че действието на единия и другия център се събира и той получава пулс, поради което няма достатъчно кръв в мозъка, така че машината е включена. Ако се повтори, не трябва да спортува. Спортът предизвиква много учестяване на пулса, стига до 250. Разбира се, броят на ударите не е ефективен, защото те са кратки и няма достатъчно кръвен поток към мозъка, който няма достатъчно кислород и пациентът губи съзнание, припада и пада в безсъзнание. След това този апарат трябва да се коригира, дали да се включва на 130 удара или на 230, зависи от холтера ЕКГ, който се носи няколко дни. Повтарям, той може да играе, но ако се повтаря, не трябва. Случи се два пъти, може да се случи отново. Разбира се, всичко това отслабва сърцето. 

Доктор Ристич казва, че стимулантите могат да влошат състоянието му.

- Трябва да се установи дали приема допинг. Без да знаят играчите, някогашните безобидни лекарства могат да действат като стимуланти, като капките за нос. Трябва да се провери дали Драгиша е бил редовно на прегледи в сроковете, предписани от УЕФА и ФИФА, което означава поне два пъти годишно. FSS получава книга с 500 забранени вещества като диуретици. Забранено е за спортисти. Тъй като това се случи два пъти, той трябва да бъде прегледан от електрофизиолог, който се занимава с ритъмни нарушения, за да се види дали е приемал забранени лекарства. Това често са безвредни средства. Станах свидетел как играч изпи три бутилки капки за нос и кихна. Противопоказано е, ако се приема с някакъв стимулант, който може да доведе до сърдечен арест.

Драгиша Гудел е брат на сръбския национал и играч на Севиля Неманя Гудел. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"