Сирни Заговезни е един от най-уважаваните празници в празничния календар на българската православна църква. Това е ден, в който семейството се събира и по-младите молят по-възрастните за прошка. Сирни Заговезни е последният ден преди началото на най-дългия пост в годината - Великият пост. Предходната седмица е Месни Заговезни, когато месото отпада от менюто, а на Сирни Заговезни за последен път, преди Великден, се консумират сирене, яйца и мляко.
1. Най-сочната баница
Необходими продукти:
• Яйца – 6 бр.
• Кори за баница – 1 пакет
• Сирене – 400 гр.
• Кисело мляко – ½ кофичка
• Сол
• Олио
• Газирана вода – 1 ч.ч.
Нарежете готовите кори на колелца, с дебелина около 1 см., докато все още са навити на руло. Трябва да получите лентички, които да разделите, една от друга.
За плънката е необходимо да разбъркате яйцата с малко сол и кисело мляко. Добавя се газираната вода и отново се разбърква.
Поставете в тавата хартия за печене и на дъното сложете половината от лентичките. Поръсете ги с олио и ги залейте с половината от яйчената смес. Натрошете отгоре и половината сирене. Покрийте с останалата част от лентичките. Отново поръсете с олио, след това идва ред на яйчената смес и накрая останалото сирене.
Баницата се пече на 200 градуса, докато се получи златиста и апетитна коричка.
2. Печена скумрия в сол
Необходими продукти:
• Скумрия – 2 риби
• Морска сол – 2 кг.
• Лимон – ½ бр.
• Белтъци – 2 бр.
• Магданоз – ½ връзка
Почистете рибите като направите разрез през корема и извадете вътрешностите, и премахнете хрилете. Измийте ги старателно. Нарежете лимона на колелца и мушнете резените в рибите заедно с магданоза.
Разбийте белтъците и ги смесете заедно със солта.
Покрийте дъното на голяма тава с комбинацията от солта и белтъците, сложете рибите отгоре и ги покрийте плътно с останалата част от бялата смес. Важно е солта да обгръща изцяло рибата, тъй като тя играе ролята на фолио.
Скумрията в сол се пече за 30 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Когато рибата е готова, внимателно с нож се премахва обвивката от сол. По време на печенето тя се втвърдява подобно на кора и с отделянето на солта пада и кожата на рибата.
3. Сирене по шопски
Необходими продукти:
• Яйца – 2 бр.
• Сирене – 100 гр.
• Домати – 1 бр.
• Краве масло – 1 ч.л.
На дъното на малко гювече сложете маслото. Обелете домата, нарежете го на филийки и го подредете върху маслото. Върху тях натрошете сиренето, сложете капака на гювечето и го оставете в студена фурна. Включете я на 200 градуса и печете 20 минути.
След това извадете съда и добавете яйцата. Върнете гювечето отново във фурната и печете, докато яйцата станат готови. Можете да добавете и една люта чушка.
При поднасяне на ястието поръсете с червен пипер.
4. Домашна халва с ядки
Необходими продукти:
• Захар – 500 гр.
• Мед – 250 гр.
• Яйца – 3 белтъка
• Ядки – 60 гр.
За рецептата е необходимо да загреете 1 чаена чаша вода с меда и захарта в касерола. Трябва да бъркате, до получаването на гъст сироп. Оставете да изстине 10-тина минути.
Разбийте белтъците на сняг и ги добавете на порции към леко охладения сироп. Бъркайте с телена бъркалка.
Накрая добавете и натрошените ядки.
Застелете с прозрачно фолио или целофан тава и лекичко я намазнете. Поръсете малко ядки, разпределете сместа и я загладете.
Оставете домашната халва с ядки в хладилник. Поднесете я нарязана на парчета.