Най-красивите места в Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина има някои от най-спиращите дъха природни забележителности в света. От изумрудено зелени реки до очарователна османска архитектура, тази балканска държава разполага с всичко и трябва да бъде едно от местата, които да посетите поне веднъж в живота си.

 

1. Национален парк Уна 

Националният парк Уна е уникална природна местност, която обгръща хърватската граница. Намира се на по-малко от 90 минути от популярния национален парк Плитвички езера.

Уна е създаден през 2008 г. като начин за защита на реките, флората, фауната, водопадите и археологическите обекти там. Това е един от най-разнообразните райони на Балканите.

Акцентът на Националният парк несъмнено е Štrbački buk. Това е зашеметяващ 25-метров терасиран водопад, заобиколен от платформи за наблюдение.  Кристално чиста вода пада във въртящите се басейни долу.

 

2. Почители

Малкото село Почители датира поне от Средновековието и се обмисля да бъде включено в списъка на световно наследство на ЮНЕСКО.

То е изградено на стръмния склон на хълма с изглед към спокойната река Неретва. Селото е укрепено с дебели скални стени, а малките дървени къщи и сергии, предлагащи традиционни занаятчийски стоки, са свързани с криволичещи каменни стълбища.

Мястото е пропито с история и е обичано заради великолепната си архитектура, повлияна от Турция. Тя включва минарета, обикалящи джамията отдолу, впечатляваща крепост и часовникова кула, което кара туристите да се чувстват сякаш времето просто е спряло.

 

3. Йетза (Яйце)

Това е живописен град, дом на незабравим феномен: водопадът Плива, намиращ се точно в центъра на града. 
Извисявайки се на височина 17 метра, водният порой е образуван от „целувката“ на две реки. Той се спуска в тюркоазен басейн с такава сила, че може да се конкурира с Ниагарския водопад. Насладата от този феномен е най-голяма от официалната площадка за гледане близо до основния басейн.

 

4. Мостар

Очарователният град Мостар е обичан заради живописния си мост „Стари мост“, който се извива над река Неретва точно в центъра на стария град. Първоначално той е построен през 1500-те години, но е разрушен по време на войната. Усилената работа се отплаща и сега мостът е един от най-емблематичните паметници и една от най-посещаваните забележителности в страната.

Гледката към Стари мост е особено впечатляваща по време на златния час. Тогава слънцето хвърля мека светлина върху цветните фасади на околните кафенета и ресторанти.

Повечето посетители прекарват времето си в Мостар, изследвайки стария град. Там могат да се разгледат обекти като традиционен хамам, отличен военен музей, джамии и базар. Изложен е и калейдоскоп с оригинални картини, богато украсени бижута и ръчно изработени изделия.

 

5. Благай 

Само на 15 минути от Мостар се намира малкото селце Благай. То е дом на едно от най-сниманите места в страната, тъй като къщата на Велагич и манастира са драматично вградени в скалата.

Благай Текия, известен също като Дервишкия манастир, датира от близо шест века и е построен точно на брега на зелената река Буна. Водите ѝ контрастират зашеметяващо с варосаните стени на сградата.

Най-красивата гледка се разкрива отвъд реката или близкия каменен мост. Туристите имат възможност за разходки с лодка, която минава през пещерата. Средновековната крепост Благай или Степан град, кацнала високо на карстовия хълм, също си заслужава да бъде посетена.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Тина Николова

Този уебсайт използва "бисквитки"