Най-постната италианска пица

За направата на една пица са необходими хубаво тесто, качествени продукти и добър пицар. Италия, родината на това кръгло изкушение, поднесе на своите фенове възможно най-постното „тестено изделие“. Но за сметка на това калорично и изключително нездравословно. Дори Маргаритата изглежда като деликатес в този момент!

В типичен стил действащият шампион на Стария континент си проправи път към осминафиналите на Евро 2024, доказвайки отново, че до съвършенство е овладял изкуството на драматичното излизане от групите. Тимът на Лучано Спалети се добра по инфарктен начин до 1:1 с Хърватия и съкрати живота на хиляди фенове на футбола на Апенините.

Гол на резервата Матия Дзакани в 8-ата минута на добавеното време прати „адзурите“ пред „шахматистите“ в крайното класиране. Сега предстои мач с Швейцария в събота.

Едва ли обаче ще се намери някой, който да се зарадва на следващия съперник предвид състоянието на Италия. Без лидер на терена и куп футболисти извън форма, надеждата за нещо повече се крепи единствено на вратаря Джанлуиджи Донарума и Рикардо Калафиори, за когото повечето фенове вероятно все още проверяват в кой отбор играе. От единадесет на терена те са изключение. Малка подробност е, че централният защитник на „Болоня“ ще пропусне следващия мач заради натрупани картони. А именно той бе архитектът на изравнителното попадение.

Селекционерът Лучано Спалети също има своите грехове за предоверяването към дадени играчи и неуспешният опит да направи от нищо нещо с наличните „продукти“. Европейските шампиони Федерико Киеза, Жоржиньо, Джовани Ди Лоренцо и Николо Барела са големите длъжници. Представянето им дотук засенчва дори агонията на нападателите Джанлука Скамака, Рикардо Распадори и Матео Ретеги, всеки един от които все още e без гол в Германия.

В групите действащият европейски шампион затвърди впечатлението, че е твърде далеч от фаворитите на Евро 2024. И историята е безсилна за чудо и пробив към Берлин. Пътят към финала този път изглежда като пътуване до Марс със самолет - невъзможно.

В квалификациите "адзурите" отстъпиха напълно заслужено на два пъти от Англия, а после с много пот на челото изковаха 0:0 с Украйна. В Киев още помнят неотсъдената дузпа срещу Михайло Мудрик в самия край.  

На финалите пък тимът на Лучано Спалети бе надигран от Испания, а резултатът 0:1 лъже. Донарума направи 7 спасявания, докато неговите съотборници имаха силите да отправят един точен удар за 90 минути. С играчи от „Болоня“, „Верона“, „Дженоа“ и „Торино“ сякаш и този осминафинал си е гранде успех. Евентуален четвъртфинал изглежда като Еверест в очите на тифозите.

„Италианско чудо“, гласеше първата страница на „Гадзета дело спорт“, акцентирайки на гола на Дзакани, който е бил със силата на сърдечен удар.

„От кошмар до еуфорията“, допълни „Кориере дело спорт“.

Критики полетяха към Спалети, който бе на секунди от уволнение. „Гадзета дело спорт“ подчерта, че отборът няма ясна визия, а подходът на селекционера е хаотичен. „Тутоспорт“ все пак подчерта, че смените през втората част са спасили наставника в последния възможен момент.

На свой ред легендата Ариго Саки даде да се разбере, че изравнителното попадение е плод на отдадеността.

„Не вярвам в късмета и никога не съм го правил – обяви именитият специалист. - Голът, това невероятно изпълнение, е награда за отдадеността, защото „адзурите“ показаха, въпреки хилядите трудности и многото грешки, винаги вярват и не се отказват.“

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Владимир Иванов

Този уебсайт използва "бисквитки"