Конфликтът между Израел и Хизбула заплашва да потопи Близкия изток в пълномащабна война, заяви Жозеп Борел

Конфликтът между Израел и ливанската Хизбула заплашва да потопи Близкия изток в пълномащабна война, предупреди ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

„Мога да кажа, че сме почти на ръба на пълномащабна война“, заяви дипломатът, който взе участие в срещата на страните от Г7 в навечерието на началото на „седмицата на високо равнище“ на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Според ливанските власти интензивните израелски удари са довели до смъртта на най-малко 500 души в Ливан, включително 35 деца.

Ливан преживя най-смъртоносния си ден от почти година на престрелки между двете страни в периферията на войната в Газа.

Върховният представител на ЕС също така призова за прекратяване на огъня по Синята линия между Северен Израел и Южен Ливан, където е базирана Хизбула, предаде АФП.

Борел осъди факта, че цивилните граждани „плащат непоносима, неприемлива цена“, както се случва и в Ивицата Газа, опустошена от почти едногодишната война.

От 2000 г. насам „синята линия“ на ООН разделя ливанските въоръжени сили от тези на Израел.

„Сега е моментът да се направи нещо. Всеки трябва да направи всичко по силите си, за да спре това“, каза той, признавайки неуспеха на досегашните дипломатически усилия за спиране на войната в Газа. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"