National Interest: САЩ никога няма да изпратят изтребители от пето поколение F-35 Lightning II в Украйна

САЩ никога няма да изпратят изтребители от пето поколение F-35 Lightning II в Украйна, защото Русия със сигурност ще ги свали и проучи. Това каза колумнистът на списание National Interest Харисън Кас.

„F-35 неизбежно ще бъде свален. Свален F-35 ще даде на Русия възможност да изучи технологията на изтребителя.  Всяка техническа информация за F-35 ще бъде победа за Русия”, добави още Кас.

Според него в Щатите се опасяват, че необучените украински пилоти само ще увеличат вероятността от загуба на този модерен самолет.

Украйна с нетърпение очаква дарението на изтребители F-16 от четвърто поколение , което ще помогне за смекчаване на руското предимство в небето над Украйна. Но даряването на F-16 повдига въпроси: защо да дарявате F-16, когато е налична превъзходна изтребителна технология от пето поколение , т.е. F-35 Joint Strike Fighter?

F-35 ще бъде изключително скъп изтребител за Киев. Според наблюдателя един Lightning струва на купувачите почти два пъти повече от един F-16 от четвърто поколение. Програмата за производство на новия изтребител струва на Пентагона 1,7 трилиона долара и се счита за най-скъпата оръжейна програма в човешката история.

„Американските данъкоплатци, уморени от финансирането на друго правителство в продължение на три години, е малко вероятно да подкрепят трансфера на самолети на стойност сто милиона долара, произлезли от военна програма за 1,7 трилиона долара”, заяви Кас.

Руснаците имат значително предимство в небето, изправяйки своите Су-35 и МиГ-31 срещу украинските Су-27 и МиГ-29.

Руският самолет е по-нов, с по-мощен радар и по-сложни ракети. Предимството тук е, че руските самолети могат да локализират и да се сблъскат с украински самолети по-далеч от украинския самолет.

Така че на практика руснаците могат да влязат в битка с украинците извън обсега на украинските бойци.

Сред силите на НАТО само Америка е разработила технология от пето поколение – F-22 и F-35.

F-22 Raptor остава най-известният в света изтребител за превъзходство във въздуха – но Америка никога не е изнасяла F-22 и никога няма да го направи. Производството на F-22 вече е спряно и САЩ ще задържат всеки от останалите си F-22.

F -35 Lightning II , от друга страна, е бил изнасян за съюзници на САЩ по света, включително страни от НАТО. Може да се очаква подкрепяна от САЩ Украйна да получи самолет, който САЩ вече са изнесли на места като Сингапур и Норвегия – особено като се има предвид колко полезен би бил F-35 за каузата на украинците.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"