Не искат детето ми в нито една забавачка, сигнализира майка на дете с аутизъм

Майка на дете с аутизъм от София съобщи, че в нито една детска градина не искат да работят с момченцето ѝ. Сибила Колева смята, че това се дължи най-вече на повсеместната липса на подготвени кадри, ресурсни логопеди и психолози, както и педагози, обучени да работят с деца със СОП в забавачките.

"Предпочитат деца с Детска церебрална парализа, умствена изостаналост. Моят син Пламен невербален. Те не знаят как да работят с него. Не знам в каква държава живеем, но вече ще търся правата си по друг път. Детето ми, макар и невербално, не е агресивно, а напротив - много мило и добро същество. Поканиха ни в специализирана група в 117 градина "Надежда" в кв. "Младост". След месец изненадващо ми съобщиха, че капацитетът им е запълнен. Последва опит в 59 ГД "Елхица", където отидохме с голяма вяра, че нещата ще се наредят. Госпожата обаче беше откровена и ми каза, че имат 7 деца с аутизъм в групата и вече предпочитат деца с Церебрална парализа или умствена изостаналост, нямало кой да смогне да се грижи и за моето", ридае Сибила. 

Жената е твърдо решена да сезира омбудсмана, кмета на район "Младост", отдел "Закрила на детето", дирекции от социални грижи, както и Столична община, под която опека са всички общински ясли и детски градини. 

"Омръзна ми да ме карат да се чувствам като навлек, който се моли за някакви елементарни неща! Как ще делят децата на диагнози, които на тях са им удобни и "по-лесни" за гледане? Това да не е концерт по желание?", пита Сибила. 

"Единственото, което ми подсигурява държавата е заплата като личен асистент и ТЕЛК на Пламен. Общата сума с увеличението е 1500 лева. Той обаче има ежедневна нужда от работа с поведенчески терапевт, ерготерапия, логопед, психолог, добра храна. Това са хиляди левове на месец, само логопедът е 500 на месец за редвоно посещение. Ами другите видове терапии? Разбирате, че с него няма как да ходя на нормална работа. С бащата сме разделени, което е често срещано явление при деца с аутизъм - двойките се разделят, защото много хора не издържат да гледат такива деца, къде от срам, къде от умора. Последната ми надежда е вливане на стволови клетки в Украйна, но засега не сме събрали нуждата сума", сподели пред "Труд news" Колева. 

Ако искате да помогнете на малкия Пламен, може да го сторите по следния начин:

IBAN-BG11STSA93000030795646

Пламен Пламенов Цочев 

BIC-STSABGSF

Сметката е дарителска

Revolut -  @sibilasjtt
Sibila Tsocheva
IBAN- LT393250074238929870

Телефон за връзка с майката: 0878434088

TRUD_VERSION_AMP:8//
Публикувано от Димана Дойчинова

Този уебсайт използва "бисквитки"