Неврохирург показа нагледно какво се случва в мозъка след удар с тротинетка

Не използвайте това превозно средство! Тротинетките са опасни и носят сериозни рискове за живота ви! Ако ви е жизнено важно да го използвате - правете с предпазни средства!

Това зове д-р Светослав Тодоров, неврохирург от УМБАЛ-Бургас. Специалистът показа нагледно снимки какво се получава в мозъка след удар с модерните напоследък тротинетки.

"Вижте добре тези образи от скенери, отразяващи травми на мозъка при падане от тротинетка - мозъчни кръвоизливи и контузии! И помнете, че ако сте над 18 години и носите сами отговорност за собственото си здраве и живот и сте решили да си вредите, управлявайки тротинетка, то поне имайте морален ангажимент към децата и предпазете тях!", апелира неврохирургът, на който ежедневно се налага да оказва първа помощ на пострадали в инциденти с тротинетки. 

"Труд news" припомня, че заради зачестилите инциденти се предлагат законодателни промени управляването на това моторно средство да е задължително да бъде с каска. През последните години има десетки смъртни случаи, а инвалидизираните българи са стотици. Сред тях има и много деца.

"Д-р Тодоров е обърнал внимание на един зачестил проблем... Тротинетките станаха нарицателно за определени разбирания, виждания за градска среда, начин на живот, ако щете...Тъмната страна ( най-условно казано) остава незабелязана или по-скоро несподелена. Винаги ме е изумявала човешката безкритичност на принципа "Това на мен няма и не може да ми се случи". Повечето хора са лишени от критичен прочит на собствените си разбирания и действия, но очакват от лекарите да "поправят - оправят - оздравят" всичко...", коментира на свой ред адвокат Мария Петрова, изтъкнат експерт в медицинското право. 

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Димана Дойчинова

Този уебсайт използва "бисквитки"