NYT: Американското разузнаване призова да не се разрешават удари с оръжия с голям обсег по Русия

Американските разузнавателни агенции смятат, че разрешаването на използването на американски оръжия с голям обсег за нанасяне на удари по Русия може да провокира силово отмъщение, без да промени хода на военните действия. Това съобщи The New York Times, позовавайки се на официален представител.

Според източника оценката на разузнаването омаловажава въздействието на ракетите с голям обсег, тъй като в момента Украйна разполага с ограничен арсенал от такива оръжия и няма данни колко още такива съюзниците ще могат да предоставят на Украйна. Според разузнавателните служби такова решение няма да промени хода на конфликта сега.

Сред възможните ответни мерки срещу подобно разрешение американското разузнаване отбелязва възможността Русия да използва директни атаки срещу американски бази.

Както посочи руският президент Владимир Путин, Украйна без помощта на Запада не е в състояние да нанесе удари дълбоко в територията на Руската федерация, тъй като за това се нуждае от разузнаване от сателити и полети. Руският лидер отбеляза, че сега страните от НАТО не просто обсъждат възможното използване от Киев на западни оръжия с голям обсег на действие: всъщност те решават дали да се включат пряко в украинския конфликт или не. Путин подчерта, че Москва ще взема решения въз основа на заплахите, които ще бъдат създадени за Руската федерация.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"