NYT: Върховният лидер на Иран нареди директен удар по Израел, Нетаняху предупреди: "Появиха се заплахи от всички посоки"

Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, издаде заповед на Иран да удари директно Израел като отмъщение за убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран, съобщава The New York Times (NYT), цитирайки трима ирански официални лица, двама от които принадлежат към Революционната гвардия.

Според източника заповедта е била дадена по време на извънредно заседание на Висшия съвет за национална сигурност на Иран в сряда сутринта, малко след като Иран обяви смъртта на Хания. Също в сряда аятолах Али Хаменей обеща на Израел "сурово наказание". Междувременно в столицата на Иран започна погребалната процесия на лидера на Хамас.

Междувременно израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди народа си: "Очакват ни трудни дни. След нападението в Бейрут заплахи се появиха от всички посоки. Готови сме за всякакви сценарии и ще останем единни и решителни срещу всяка заплаха. Израел ще нанесе тежки загуби на всеки агресор, който тръгне срещу нас, независимо откъде идва", увери той.

Безопасността на висшите ирански служители е под съмнение

Исмаил Хания, върховният политически лидер на Хамас, беше убит преди разсъмване в сряда сутринта в резиденция в Техеран. Въпреки че живееше в Катар от 2017 г., Хания беше на посещение в Иран за встъпването в длъжност на новия ирански президент.

Номи Бар-Яяков, анализатор: "Това е решаващ момент в този конфликт. Мисля, че никога не е било толкова трудно време. През април видяхме на какво е способен Иран (бараж от стотици ракети и дронове към Израел). И сега видяхме, че Израел може да нанесе удар навсякъде в Иран. Сега обаче безопасността на ключови ирански служители е под въпрос. По принцип Израел изпраща посланието на иранците: можем да убием всеки от вас, навсякъде и по всяко време".

Израел обаче не пое отговорност за атаката, при която беше убит лидерът на Хамас. Смъртта му обаче ще сложи край на всякакви крехки преговори за прекратяване на огъня.

Халил ал-Хая, лидер на Хамас: "Няма смисъл да говорим за преговори за прекратяване на огъня на фона на това кръвопролитие и убийства. Нетаняху и Джо Байдън се договориха за предварителна сделка, но добавиха нови условия по време на преговорите. Това показва, че Нетаняху и неговото правителство не търсят прекратяване на огъня и не искат да спрат агресията".

На този фон семействата на заложниците, отвлечени миналата година от Хамас, се страхуват, че всякакъв шанс Израел да върне близките им у дома е почти нула.

Шарон Лифшиц, дъщеря на заложника Одед Лифшиц, 84: "Не съчувствам на Хания, танцува от 7 октомври. Но аз изпитвам огромно състрадание към всички заложници и техните семейства и хората, попаднали в този кошмар, невинни цивилни. Но мисля, че крайният срок за споразумение е настъпил, но мисля, че може да се забави изключително много и в крайна сметка ще загубим много повече".

Смъртта на Хания дойде часове, след като Израел обяви, че е "елиминирал" Фуад Шукр - най-високопоставеният военен командир на Хизбула - при атака в покрайнините на Бейрут.

TRUD_VERSION_AMP:6//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"