Обявиха къде са най-опасните пътища в България с най-много катастрофи

От Институт за пътна безопасност (ИПБ) обявиха кои са най-опасните пътища в страната с най-много катастрофи и каква е причината за възникналите ПТП-та. 

Данните са извлечени от проучване на института за влиянието върху безопасността на движението по пътищата при използването на технически средства за контрол (камери). Анкетирани са близо 200 български граждани в Северозападна България. 

Статистиката показва, че най-рискови са участъци в районите Русе, Ловеч, Монтана и Варна. Именно там настъпват най-тежките пътно-транспортни произшествия, често завършващи със смърт или инвалидизиращи състояния на шофьорите и останалите пътници. 

В проучването близо 90% от анкетираните са на мнение, че основният фокус на правителството погрешно е върху полицейския контрол и глобите, вместо акцентът да бъде поставен върху ефективното управление на пътната инфраструктура.

"Този подход създава усещане за използване на пътната безопасност като инструмент за генериране на приходи, а не като средство за намаляване на инцидентите и подобряване на мобилността. Проучването разкрива сериозни пропуски в инфраструктурното управление и отбелязва, че обществеността смята, че системата за управление на пътната безопасност не е адекватна на нуждите на съвременната мобилност", казват в становището от Института за пътна безопасност. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Димана Дойчинова

Този уебсайт използва "бисквитки"