Олимпийски шампион беше дисквалифициран за осем години заради допинг

Олимпийският шампион Гил Робъртс беше дисквалифициран за осем години заради допинг. Това съобщи официалният сайт на Американската антидопингова агенция (USADA). Допинг тестът, който Робъртс премина през септември 2023 г., показва наличието на остарин и лигандрол в организма. Едното от двете вещества -остаринът - подобрява скоростно-силовите качества, а лигандролът увеличава растежа на мускулната маса. Робъртс беше хванат с допинг за втори път в рамките на десет години, така че получи по-голям период на дисквалификация.

Всички резултати на американския бегач от 20 септември 2023 г. са анулирани. Периодът на дисквалификация ще се брои от 18 октомври 2023 г., считано от датата на временното отстраняване на спортиста.

Робъртс е олимпийски шампион в щафетата 4х400 метра за отбора на САЩ. На квалификациите за Игрите през 2016 г. той беше дисквалифициран на полуфиналите за фалстарт, но настоя да му бъде позволено да бяга. След финала съдиите решиха, че Робъртс е прав и не отмениха резултата му.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"