Париж 2024: Това вече беше скандално!

В продължение на две седмици светът бе вперил очи в Олимпийските игри в Париж. Игрите във френската столица ни донесоха немалко емоции, включително отлично представяне на българските спортисти, белязано и от три златни медала.

Колкото и да не им се иска на организаторите обаче, игрите бяха изпълнени и с не малко противоречия и откровени скандали.

Сайтът, който си партнира с най-великия български футболист Христо Стоичков, представя някои от най-скандалните моменти по време на Олимпиадата в Париж.

Откриването на Париж 2024… беше ли нужно?

Традиция е откриването на всеки едни Олимпийски игри да бъде зрелищно, пищно и дори нестандартно и французите буквално надминаха всичко правено досега. Все пак, да имаш град като Париж за сцена и декор и да не се похвалиш с него щеше да е странно.

 Но още по странно е, че след всички вложени средства и целия труд на хилядите участници и многолюдния екип на продукцията, церемонията ще остане в историята с един свой фрагмент, който още не знаем със сигурност “тайна вечеря” ли беше и “пир на боговете”, но опредлено скандализира доста зрители.

Едва ли продуцентите на цеременията не са си давали сметка за вероятния ефект от техните решения и това поставя още въпроси, като например беше ли нужно точно по този начин да се привлича внимание върху каквато и да била тема извън игрите.

Полемика имаше и около церемонията по закриването, но подобно на по-скромния мащаб на събитието, критиките бяха доста по-вяли, а обвиненията в сатанинска символика не направиха особено впечатление и прозвучаха по-скоро злобарски. .

Казусът с двете боксьорки от Алжир и Тайван

Ако има скандал от летните олимпийски игри, който ще се помни още дълго, това несъмнено е участието на боксьорките Имане Хелиф от Алжир и Лин Ю-Тин от Тайван. Двете станаха жертва на продължаващите неразбории между Международния олимпийски комитет (МОК) и Международната асоциация за аматьорски бокс (IAB) превъна участието им откровено политически проблем.

На спортистките им се наложи да печелят златните си медали на фона на спорове за собствения им пол. Това, че и двете са доказано родени и отгледани като жени, не са транссексулани и винаги са се състезавали като жени не попречи на цялата истерия и макар игрите вече да са в историята, спорът продължава.

Единственото сигурно май е, че за тях двете кариера в бокса повече няма да има, както и това, че елитният спорт трябва най-сетне да изясни могат ли и ако да - как да участват в професионални състезания транссексуални и интерсекс спортисти.

Кой допусна педофил да участва на Олимпиадата?

Не по-малко скандално се оказа участието на Олимпийските игри на състезателя по плажен волейбол Стивън ван де Велде. Той бе допуснат на Олимпиадата въпреки факта, че има получена четиригодишна присъда за изнасилването на 12-годишно момиче.

Онлайн петиция за премахването му от Игрите събра над 90 000 подписа, а множество организации се обявиха против появата му в Париж.

Печелиш медал, взимат ти го, пак ти го дават

Буквално в последните часове на олимпиадата гръмна вестта, че след решение на Спортния арбитражен съд, американската гимнастичка Джордан Чайлс трябва да върне бронзовия си медал, който да бъде даден на румънката Ана Бърбозу.

Идиотското е, че Бърбозу вече бе спечелила медала на състезанието, но той ѝ бе отнет и присъден на Чайлс след контестация. Съдът обаче прецени, че контестацията е подадена отвъд крайния срок и е невалидна. Американският отбор моментално обяви, че отново ще обжалва и така, краят на тази история също остана отворен.

Това са някои от най-противоречивите моменти, свързани с Олимпийските игри в Париж това лято. Подобни казуси съпътстват всяко голямо състезание и изглеждат неизбежни. Но важното е, че успяхме да се насладим на доза спорт на най-високо ниво, включително и от българските спортисти.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"