Педро Алмодовар покори Венеция с филма "Съседната стая"

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Това е първият англоезичен филм на Алмодовар. В главните роли са актрисите Джулиан Мур и Тилда Суинтън. Той засяга темата за евтаназията. По време на награждаването режисьорът произнесе реч, в която твърди: "Хуманно е човек да може да избере как да живее и как да умре!". 

Сред победителите на 81-ия филмов фестивал във Венеция са и италианският режисьор Маура Делперо, която спечели голямата награда на журито за филма Vermigilio, докато статуетка "Сребърен лъв" получи Брейди Корбет за The Brutalist.
Никол Кидман бе отличена за най-добра актриса за филма Babygirl, но нейната награда прие режисьорът Халина Рейн заради смъртта на майката на актрисата. Тя прочете писмо от нейно име, в което Кидман обяви: "В шок съм и трябва да отида при семейството си, но тази награда е за нея. Сблъсъкът между живота и изкуството е сърцераздирателен и моето сърце е разбито", цитира актрисата "Холивуд рипортър". Приз за най-добър актьор получи Венсан Лендон за филма The Quiet Son, а специалната награда на журито бе присъдена на грузинския режисьор Деа Кулумбегашвили за филма April. Наградата "Марчело Мастрояни" за дебют бе присъдена на Пол Киршер за ролята му в And their Children After Them.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"