Пет победи от пет мача за България на Европейското първенство по волейбол за жени под 18 години

Пет победи от пет мача за България на Европейското първенство за жени под 18 години, което се провежда в Румъния и Гърция. Днес селекцията на Антонина Зетова се изправи срещу Финлендия и се наложи с 3:0 (25-21, 25-10, 27-25). Така втори пореден ден в Ираклион младите ни "лъвици" се поздравяват с успех без да допуснат съперникът да вземе гейм за 73 минути. Това е и третата им чиста победа на шампионата, в който държим лидерското място в Група II. За Финалната четворка, която ще се играе в Румъния, се класират първите два тима от двете групи.

Оспорвана игра беляза първия гейм, а финландският тим се радваше на сериозна подкрепа от трибуните. Началните минути вървяха точка за точка, но силното представяне в атака на Дарина Нанева ни даде леко предимство. То стана леко по-изразително след ас на Парапунова за 10:7. Селия от 4 поредни точки донесе обрат за финландките при 11:12, а Зетова поиска таймаут. Върнахме си аванса и дори на свой ред се откъснахме след наша серия от 4 точки при 18:14. Щабът на Финландия взе прекъсване, след което играта отново стана равностойна. Нанева направи петата си забивка при 22:21, а след два аса на влязлата на полето Елисавета Сариева успяхме да вземем частта с 25:21. В нея 100 процента в атака бе Нанева, която реализира 5 точки, а толкова добави и Вяра Парапунова.

 Елисавета Сариева даде отличен тласък за нашия тим в началото на втория гейм и поведохме с 4:0. Финландия взе ранно прекъсване, след което те се опитаха да завържат мача, но бързо им дръпнахме с 13:6. Последва втори таймаут за тях. В този период допускахме по-малко грешки и засилихме сервиса ни, което даде резултат. Направихме поредица от 10 точки за смазващата преднина от 20:6, а грешка на наш начален удар я прекъсна. С точка на Сариева и ас на Деница Ангелова стигнахме до геймбол при 24:7. Пропуснахме три възможности, но след това финландките сбъркаха на сервис и поведохме с 2:0 гейма. В тази част Сариева се включи великолепно и реализира 7 точки. България записа 4 аса, 3 блока и само 3 грешки.

След безкомпромисния втори гейм дойде и леко отпускане в редиците ни. Съперникът поведе с 3:1, ние обърнахме след серия от три точки, но след това последваха размени. Показахме по-добра организация и закономерно поведохме след поредна наша поредица с 15:9. Съставът на Финландия успя да стопи пасива си и Зетова поиска таймаут при 18:15. За съжаление допускахме грешки в следващите минути и това доведе до равенство при 21:21, а нашият щаб поиска прекъсване. Три поредни точки на Парапунова, която бе неудържима по диагонала ни доведе до мачбол при 24:22, но не го реализирахме, а се стигна до ново реми. Нашите нерви се оказаха по-здрави и след атака в аут на Финландия - взехме и този гейм при 27:25. В него силни минути записа Калина Венева с 6 т., колкото реализира и Вяра Парапунова.

Двете бяха – Венева и Парапунова, станаха и най-резултатни от българския тим днес с по 13 точки. Силно включване в този мач, особено в началото, и за Елисавета Сариева, която завърши с 10 т. Деница Ангелова добави 9 т. Срещу Финландия показаха висок процент успеваемост в атака (50%). Имахме 12 аса и точки от блокада.

В неделя почиваме, а следващият ни мач е в понеделник, 8 юли, от 20:00 ч. срещу домакина Гърция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"