Почернени майки на протест срещу ниските присъди за смърт на пътя

Майки, бащи и роднини на деца, избити по пътищата, протестират пред Съдебната палата в София. За кратко съсипаните от мъка близки блокираха ул. "Алабин" в центъра на столицата в знак на протест и непримиримост срещу ниските присъди, които получават водачи, отнели човешки животи във войната по улиците и магистралите. 

Шествието бе организирано от сдружение "Агнели на пътя". Почернените родители често се събират на мълчаливи протести в различни градове на страната. Днешната демонстрация бе в памет на младежа Стефан Икадиев и срещу прокурора по делото, който е поискал условна присъда за подсъдимата за смъртта му Ани Рангелова. 

19-годишният младеж загина в зверска катастрофа на автомагистрала "Струма" през май тази година. Сутринта на 14 май Стефан се прибира от работа. Той е служител на бензиностанция. След приключване на смяната се качва в кола с негови колеги, а зад волана е жена, която има ангажимент да извози работниците от нощната смяна.

Колата, която се движи в посока Перник, попада в локва, завърта се, разкъсва мантинелата и пада в дере. Автотехническа експертиза сочи, че Рангелова е карала с близо 150 км/ч., въпреки мократа настилка и очевидно рисковите условия за развиване на подобна скорост. 

Близо месец Стефан се бори за живота си. Прикован на легло той навършва 20 години и след няколко дни издъхва. Травмите му били несъвместими с живота. 

"Натискането на газта с цел бързане вкара детето ми в гроба", ридае съсипаната майка на Стефан Галина Георгиева.

Обвиняемата за катастрофата 33-годишната Ани Рангелова е майка на две деца. Според защитата ѝ, тя не е виновна, защото на пътя е имало дефект. Това е причината и за образувалата се локва и аквапланинга. 

От сдружение "Ангели на пътя" изтъкнаха, че са настоявали за среща с изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, но такава им е била отказана. 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Димана Дойчинова

Този уебсайт използва "бисквитки"