Подгониха Роналдо за участие в реклама на криптовалута, могат да го съдят

Футболистът Кристиано Роналдо е изправен пред евентуален съдебен процес за участие в промоцията на Binance, най-голямата борса за криптовалута в света, а жалбоподателите посочват, че неговата подкрепа ги е довела до загуби, предаде BBC днес. Затова ищците възнамеряват да търсят обезщетение в размер над един милиард долара.
Припомняме, че през ноември 2022 г. компанията обяви първата си колекция CR7 от „незаменими токъни“ (NFT), в партньорство с Роналдо.

Във видео, което циркулира в социалните медии, обявявайки партньорството, известният португалски футболист каза на потенциалните инвеститори, че това ще бъде "награда за феновете за всички години подкрепа".

CR7 са инициалите и номера на фланелката на Роналдо и се използва като търговска марка в редица продукти, от обувки до парфюми, което му помогна да стане един от най-богатите спортисти в света.

NFT са виртуални активи, които могат да се купуват и продават, но съществуват само в цифрова форма и се използват за означаване на собственост върху нещо, като изображение или видео в мрежите. Най-евтиният токен в колекцията NFT струваше $77, когато беше пуснат в продажба през ноември 2022 г., но година по-късно струваше само около $1, отбелязва BBC.

Ищците твърдят, че популяризирането на Binance от Роналдо е довело до 500 процента увеличение на търсенията за крипто борсата, която е регистрирана на Каймановите острови. Те посочват, че това е накарало хората да инвестират чрез фирмата в „нерегистрирани ценни книжа“, като например криптовалутата BNB.

Според Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) тези активи могат да се считат за ценни книжа и знаменитостите, които ги подкрепят, трябва да спазват законодателството на САЩ.

Председателят на SEC Гари Генслер каза по-рано, че „знаменитостите трябва да разкрият на обществеността от кого и колко пари получават, като насърчават инвестициите в ценни книжа“.

- Когато знаменитости одобряват инвестиционни възможности, включително ценни книжа на крипто активи, инвеститорите трябва внимателно да проучат дали тези инвестиции са добри за тях, както и да знаят защо знаменитостите правят такива препоръки - каза той.

Вносителите на жалбата твърдят, че Роналдо е трябвало да разкрие колко му е платено, но той не го е направил.

Ръководителят на консултантската фирма Dever Group, Найджъл Грийн, заяви, че е от решаващо значение да се признае, че "обвиняването на Роналдо опростява прекалено сложен въпрос".

- Вместо това вниманието трябва да се съсредоточи и върху глобалните регулатори, които се забавиха да установят ясни насоки за този зараждащ се финансов сектор - каза Грийн. BBC съобщава, че изглежда Роналдо и Бинс планират да работят отново заедно в бъдеще, а наскоро футболистът обяви в социалните мрежи, че "нещо се задава".

Британските медии посочиха, че никой от тях не е отговорил на молбите за коментар.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"