Politico: Орбан хвали Тръмп като "човек на мира", Байдън вероятно щял да загуби изборите

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви подкрепата си за Доналд Тръмп в интервю и в навечерието на срещата на върха на НАТО тази седмица, като разкритикува Съединените щати за провеждането на "политика на война" в Украйна, пише Politico .

Орбан противопостави неблагоприятно политиката на САЩ на това, което той описа като надежден "мирен план" от Китай.

Унгарският лидер наскоро се срещна с Владимир Путин и защити контакта си с руския автократ като практическа военновременна необходимост. Коментарите на Орбан бяха направени в интервю за германската медийна компания Axel Springer, част от която е и Politico.

В интервюто Виктор Орбан коментира Тръмп и политиката на САЩ, като прогнозира, че има "много, много голям шанс" президентът Джо Байдън да не бъде преизбран и описва това като положително.

"Сигурен съм, че една промяна би била добра за света", каза Орбан, предупреждавайки, че не иска да се меси твърде много в изборите в САЩ – въпреки че направи точно това, коментира медията.

Виктор Орбан, който се радва на голямо недоверие от колегите си европейски лидери заради проруските си възгледи и автократични тенденции, похвали Тръмп с пищни изрази като "човек, който сам си е направил себе си", който има "различен подход".

"Мисля, че това ще бъде добре за световната политика", каза Орбан, добавяйки за Тръмп: "Той е човекът на мира. По време на своя четиригодишен мандат той не инициира нито една война и направи много за създаването на мир в стари конфликти в много сложни райони на света", казва Орбан.

Освен това той разкритикува позицията на администрацията на Байдън относно руско-украинската война, като призова Европа да спре да копира американската външна политика, като същевременно прогнозира все по-кървав конфликт през следващите месеци.

През последните месеци Тръмп говори за план, който ще сложи край на войната. Според него, Украйна ще бъде принудена да преговаря за мир или рискува да загуби подкрепата на САЩ. Русия също ще бъде стимулирана да търси край на войната, тъй като Вашингтон заплашва да увеличи военната помощ за Киев.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"