Politico: Пет неща, които Зеленски поиска от съюзниците и шансът да ги получи

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предприе 36-часова обиколка из големите европейски столици, целяща да убеди лидерите на Обединеното кралство, Франция, Италия и Германия, заедно с новия генерален секретар на НАТО, да предложат допълнителна военна помощ.

Тъй като украинските войски са под натиск от руснаците, които се придвижват напред въпреки астрономическите жертви, Зеленски иска да осигури подкрепа за страната си преди президентските избори в САЩ следващия месец, които биха могли да влошат отношенията на Киев с неговия ключов съюзник Вашингтон, пише Politico.

Обиколката беше организирана в последния момент заради урагана "Милтън", който принуди президента на САЩ Джо Байдън да отмени пътуването си до Германия. Той трябваше да председателства срещата на високо равнище на Контактната група за отбрана на Украйна във военновъздушната база "Рамщайн" в събота, насочена към координиране на военната помощ за Киев – което щеше да даде възможност за Зеленски да се обърне едновременно към своите ключови съюзници.

Сега той трябва да разговаря с тях един по един. Тази вечер украинският лидер пристигна в Париж.

Прекратяването на огъня „не е тема на разговор с нашите съюзници“, заяви той след срещата с френския си колега Еманюел Макрон. И допълни, че подобни твърдения са руска дезинформация.

Зеленски също така призова за бързо увеличаване на западната помощ. „Преди зимата се нуждаем от вашата подкрепа“, подчерта той.

Politico разглежда петте най-големи искания на Зеленски по време на европейското му турне и оценява шансовете му по скала от 1 до 5, като 1 означава "почти никакъв шанс", а 5 - "много вероятно".

Път към НАТО

Някаква форма на ангажимент по пътя към членство в НАТО е голяма част от стратегията на Киев за край на войната, тъй като се възприема като единствения начин за предотвратяване на нова руска атака.

Андрий Йермак, ръководител на кабинета на Зеленски, наскоро каза, че поканата за Украйна да се присъедини към отбранителния съюз е част от плана за победа и той насърчи съюзниците да игнорират заплахите на Русия за ескалация. Получаването на ясна покана в скоро време ще бъде голяма задача.

Въпреки че НАТО заяви, че Украйна е ще се присъедини един ден, няма времева линия - САЩ и Германия са начело на групата скептици, предпазливи към това искане.

Заради това Киев се зае да подпише 20 двустранни споразумения за сигурност с различни съюзници, насочени към изграждане на по-тесни връзки, но те не предоставят нищо подобно на гаранциите, дадени от членството в НАТО.

Шансове за успех: 1

Охрана на украинското небе

Практичен ход би бил западните съюзници близо до фронтовите линии - като Полша и Румъния - да използват своите системи за противовъздушна отбрана, за да свалят руски дронове и ракети, летящи над Западна Украйна. Засега това е напълно невъзможно, тъй като съюзниците се притесняват да не влязат в пряк конфликт с Русия.

Това предизвика известно учудване в Киев, като дипломати посочиха, че САЩ използват противовъздушната си отбрана над Израел, за да свалят идващите ирански ракети. Киев призовава за „същата решителност“ в защитата на Украйна „от руски ракетни и безпилотни атаки“.

Шансове за успех: 1

Свързан въпрос е убеждаването на столиците да изпратят повече системи за противовъздушна отбрана, които армията на Украйна да може да разположи сама, с обещания за нови платформи Patriot и френско-италиански единици SAMP/T.

Въпреки изявленията през лятото, доставките пресъхнаха, но обещанията продължават.

Шансове за успех: 4

Право на удари дълбоко в Русия 

Както изясни на срещата си със Стармър и Рюте, Зеленски настоява силно за преосмисляне на ограниченията, възпрепятстващи Украйна да удря цели в Русия с дадените от Запада оръжия. Въпреки подкрепата на Рюте, съюзниците се опасяват, че позволяването на дълбоки удари може да предизвика по-широка война или дори руски ядрен отговор.

Шансове за успех: 1

Повторно отваряне на въпроса за крилатите ракети Taurus

САЩ, Великобритания, Франция и Италия са доставили на Украйна ограничени количества крилати ракети (SCALP и Storm shadow) за далечни разстояния - въпреки че не разрешават те да бъдат използвани в Русия.

Германия твърдо отказва да разреши изпращането на своите, по-мощни, крилати ракети Taurus. Въпреки натиска от партньорите да промени позицията си, отговорът на Шолц беше последователно и категорично „Не".

Шансове за успех: 1

Превръщане на Украйна в "арсенал на демокрацията"

Украинското правителство също така иска да привлече инвестиции в собствената си оръжейна индустрия, което ще даде тласък на икономиката му и ще му осигури оръжия, които може да използва срещу Русия, без да се налага да се налага да се съобразява с ограничения от съюзниците.

Западни отбранителни компании като Rheinmetall, Nammo и Saab вече са се споразумели за някаква форма на местни производствени програми за артилерия и бронирани превозни средства. Дания, Канада и Литва също възлагат директни поръчки на украински компании. Зеленски  обясни, че планът е да се прокара този въпрос по време на срещата в Рамщайн.

Шансове за успех: 5

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"