Politico: Страните от ЕС може да се споразумеят за нов пакет от санкции срещу Русия на 7 юни

Постоянните представители на страните от ЕС в общността в сряда може да постигнат споразумение по 11-ия пакет от антируски санкции, съобщава вестник "Политико", позовавайки се на петима дипломати от ЕС.

Според тях все още остават отворени няколко въпроса, свързани с нови ограничения. Така няколко страни, включително Германия, се опасяват, че редица мерки за борба със заобикалянето на санкциите могат да повлияят на отношенията им с Турция и Китай. Във връзка с тези опасения ЕС смекчи първоначалното предложение на Европейската комисия по този въпрос.

Освен това Унгария и Гърция блокират нов пакет от санкции. Те възнамеряват да правят това, докато Украйна извади редица техни компании от списъка на „международните спонсори на войната“.

Европейският съюз вече прие 10 пакета от санкции срещу Руската федерация. 11-ият пакет е блокиран от Унгария и Гърция във връзка с включването на редица техни организации в украинския списък на „международните спонсори на войната“. Въпреки това френският външен министър Катрин Колона предположи, че 11-ият пакет може да бъде договорен преди следващата среща на Съвета на външните министри на ЕС, която ще се проведе през юни.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"