Politico: САЩ и ЕС са пред сделка за 50 млрд. долара за Украйна, обезпечени с руски активи

ЕС и САЩ са близо до споразумение за разпределяне поравно между тях на вноските по заем от 50 милиарда долара за Украйна. В последствие той ще бъде изплатен с печалби от инвестирани замразени руски активи.

САЩ и Европейският съюз ще отделят по 20 милиарда долара, а Великобритания, Канада и Япония - останалите 10 милиарда долара. Такива параметри се съдържат в рамковото споразумение, което ще бъде обсъдено на срещата финансовите министри на Г-7 в сряда, пише Politico, позовавайки се на подготвения документ.

Схемата трябва да използва руски активи на стойност около 250-260 милиарда евро, замразени в западни страни. От тях 190 милиарда евро са в белгийския депозитар Euroclear, а в САЩ - само 5-6 милиарда долара, Вашингтон не иска да бъде гарант за заема: това би означавало, че той е обезпечен с парите на данъкоплатците, а такова споразумение трябва да бъде одобрено от Конгреса, в който част републиканците се противопоставят на допълнителна помощ за Украйна.

Възниква и въпросът кой ще носи отговорност, ако например приятелското на Русия унгарско правителство блокира удължаването на санкциите, които в ЕС се подновяват на всеки шест месеца. В този случай активите на Банката на Русия ще бъдат размразени и ще изчезне обезпечението по заема - бъдещи приходи, натрупани върху активи и оценени на 3-5 милиарда евро годишно.

За да се облекчат тези опасения, руските активи трябва да останат замразени, докато заемът не бъде изплатен, настоява Вашингтон. Представители на ЕС предложиха да се запише в закона, че резервите ще останат замразени, докато Русия не изплати на Украйна обезщетение за нахлуването и щетите след войната, са казали двама европейски дипломати пред Politico. Този въпрос също ще бъде обсъден в сряда.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"