Politico: Системата за вземане на решения в ЕС се срива поради разногласия в Германия

Системата за вземане на решения в Европейския съюз е разбита поради вътрешните политически разделения сред управляващата трипартийна коалиция в Германия, пише Politico.

Отвън законотворчеството на Брюксел може да изглежда прекалено процедурно и институционализирано. Но през последните седмици драма разтърси институциите на ЕС, като столиците неочаквано оспориха няколко сделки — смятани за уредени — в последния момент. И Берлин е в центъра на всичко това.

Германия се управлява от трипартийна коалиция - лявоцентристките Социалдемократи, Зелените и настроените към бизнеса Свободни демократи. Триото често има противоречия за всичко - от военна помощ за Украйна до стимулиране на икономиката и ограничаване на растящите цени на енергията.

Вътрешните битки сега все повече отвличат Брюксел. Правителството на Берлин трябваше да спре или да ускори сделките в последния момент, след като не успя да поддържа единна позиция по ключови споразумения - въпреки че преди това е помогнало за преговорите по тях. А Свободната демократическа партия, най-малката партия в коалицията, често е тази, която играе спойлер, търсейки политически тласък, докато се плъзга към неуместност в проучванията.

Оспорването на сделки между институциите на ЕС на последната стъпка от законодателния процес, когато министрите обикновено подпечатват споразумение, е изключително необичайно — нарушава дългогодишните норми на ЕС.

Безизходицата на закона за възстановяване на природата „повдига сериозни въпроси относно последователността и стабилността на процеса на вземане на решения в ЕС“, каза еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкявичюс в понеделник, след като министрите на околната среда не можаха да приемат правилата. „Връщане назад сега, след като намерихме възможно най-гъвкавото споразумение и разгледахме всичките ви притеснения – много ми е трудно да го приема.“

Ако тези норми вече не се прилагат, съществуват опасения за това какво означава това за Зелената сделка на ЕС, която понесе тежестта на възраженията срещу голлинията, и бъдещето на законодателството на ЕС след изборите през юни. ЕС отдавна разчита на създаването на консенсус между различни политически семейства и основни институции – и след това да се придържа към тези споразумения, след като бъдат постигнати, посочва още изданието.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"