Половината Балкански полуостров остана без ток, ясно е защо

След новината, че Черна гора, Босна и Херцеговина и части от Хърватия са останали без ток, стана ясно, че и повечето градове в Албания също са "на тъмно", като според първите информации причината е повреда на високоволтови линии.

Без електричество останаха Тирана, Дуръс, Елбасани, Гирокастро, Кукеши, Лежа, Саранда и Шкодра, пише "Албанска поща". Порталът посочва още, че не се знае кога повредата ще бъде отстранена и припомня, че днес се очаква да бъде най-горещият ден през юни с температури до 41 градуса.

Припомняме, цяла Далмация, Босна и Херцеговина и Черна гора останаха без ток днес. Както съобщиха от Черногорската електроразпределителна система (CEDIS), почти цялата територия на Черна гора е без електричество поради прекъсване на мрежата.

Както съобщават регионалните медии, Далмация и част от Босна и Херцеговина също са без ток. Няма ток в Баня Лука, Прнявор, Дервента, Лакташи, Сараево, Горажде.

Хърватите също останаха без ток. Няма електричество в Сплит, Омиш, Макарска, Дубровник и Жупа Дубровачка, Кащела, Солин, Водице, Първич, Задар, Стариград Пакленица, както и множество острови.

Екипи на Черногорската електропреносна система (CGES) са забелязали голям пожар на 400 киловатов далекопровод в недостъпен терен на границата към Гак в Босна и Херцеговина, обяви изданието "Vijesti" малко по-късно.  Екипите на CGES ще се опитат да стигнат възможно най-бързо до мястото на пожара, за да отстранят голямата повреда в електропреносната мрежа, поради което ще трябва да наемат и хеликоптер.
Източник от CGES потвърди, че пожарът е резултат от регионална повреда.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"