Полша се надява Китай да помогне за установяването на мир в Украйна (ВИДЕО)

Полският президент Анджей Дуда каза днес по време на посещението си в Пекин, че се надява Китай да помогне за намирането на решение за установяване на мир в Украйна.

„Изложих нашата гледна точка относно ситуацията със сигурността в Европа и света, преди всичко в нашата част от Европа“, каза Дуда пред репортери след среща с китайския президент Си Дзинпин в Пекин.
Той посочи, че се надява Китай да подкрепи усилията за мирно прекратяване на войната, която Русия води в Украйна и добави, че мирното споразумение трябва да зачита международното право и международно признатите граници на Украйна.

Си увери Дуда, че Китай подкрепя всички усилия за мирно прекратяване на войната в Украйна и че Китай ще продължи да играе роля в намирането на политическо решение на кризата, съобщи китайската държавна телевизия.

Китай и Русия обявиха "неограничено" партньорство броени дни преди руският президент Владимир Путин да започне атаката срещу Украйна, посочва агенцията. Пекин твърди, че е неутрален в конфликта и не е доставял на Москва оръжие или боеприпаси.

Китай не присъства на мирната среща на върха в Украйна, организирана в Швейцария този месец, с обяснението, че не са изпълнени очакванията им Русия и Украйна да участват в срещата, предаде Ройтерс.

Русия не беше поканена на срещата.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"