Потвърдиха 2-годишното наказание на Ирина Винер

Апелативният трибунал на Фондацията за етика на гимнастиката потвърди отстраняването от длъжност на президента на Всеруската федерация по художествена гимнастика и старши треньор на руския национален отбор Ирина Винер. Това съобщи сайтът на организацията.

Винер няма да може да работи по време на международни турнири две години - от 6 март 2023 г. до 5 март 2025 г. Треньорът има право да обжалва решението пред Спортния арбитражен съд в рамките на 21 дни от получаване на съобщението за решението.

Винер беше осъдена да плати и пет хиляди швейцарски франка за разноските по обжалването, което подаде на 27 март.

На 6 март Международната федерация по гимнастика (FIG) отстрани Винер за две години заради скандал на Олимпийските игри през 2020 г. в Токио, където треньорката се изказа критично за съдийството. Освен това Винер беше отстранена, тъй като оттегли кандидатурата на рускинята Наталия Кузмина от изборите на техническия комитет на FIG през 2021 г., като подчерта, че „тя е направила нещо гадно на Олимпийските игри“. Поводът бе съдийството на рускинята на Игрите в Токио, където победителка в индивидуалния многобой стана израелката Лина Ашрам, която победи рускинята Дина Аверина.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"