Проект NRG-Storage: Бизнес и академия заедно в разработката на революционна строителна изолация

„Главболгарстрой“ представи резултатите от проекта NRG-Storage на семинар, подчертаващ значението на академичните и индустриални партньорства

 Важността на сътрудничеството между индустриалните и академичните партньори беше подчертана по време на семинар, проведен на 23 юли в производствено-техническата база на „Главболгарстрой“ в Кривина. На събитието бяха представени резултатите от двугодишния мониторинг на NRG-Storage, включително данни от тестове, проведени както в България, така и на 27 тестови стени в Германия. По време на мониторинговия период сензори и устройства събират данни за ефективността на материала и неговото влияние върху условията в промишлените сгради. Резултатите показват значителни подобрения, включително 25% по-висока изолационна ефективност, над 10% повишен капацитет за енергиен баланс и съхранение, 15% по-ниски разходи за изпълнение и възможност за хибридно действие при преноса и съхранението на енергия.

В рамките на 55 години опит, „Главболгарстрой“ акцентира на значението на сътрудничеството с научната и академичната общност. На глобалната сцена, синергията между бизнеса и университетите е от съществено значение за иновациите, особено в строителния сектор.

Арх. Веселин Колев, изпълнителен директор на „ГБС-Инженеринг“ ЕАД и ръководител на проекта от страната на „Главболгарстрой“, коментира: „Проектът NRG-Storage е значима стъпка напред към устойчиво бъдеще. Той предоставя иновативни решения за строителната индустрия, доказвайки, че енергийно ефективните материали могат да бъдат едновременно функционални и икономически изгодни. Ние сме уверени, че тези технологии ще намерят широко приложение и ще допринесат за по-устойчиво развитие на нашите градове.“

По проекта NRG Storage, „Главболгарстрой“ работи в тясно сътрудничество с техническите университети в Дармщат и Делфт. Тези университети, известни със своите изследователски способности и експертиза в инженерството, допринесоха значително за успеха на проекта. "50% от енергията се използва за отопление и охлаждане, затова е важно да намалим и променим тази консумация. Можем да използваме температурната амплитуда, за да спестим енергия и да я използваме разумно и ефективно.“ сподели проф. д-р Еди Коендерс, Технически университет Дармщат, Германия, координатор по проект NRG Storage.

Академичните институции предоставят задълбочени знания и иновационни решения, основани на последните научни изследвания. В проект NRG-Storage, университетите в Дармщат и Делфт прилагат иновативни научни методи за разработка и тестване на новата изолационна пяна. Те осигуряват експертиза по въпросите на материалознанието, енергийна ефективност и устойчиво строителство, което е от съществено значение за създаването на иновационния продукт. Важно е да се отбележи, че индустриалният опит позволява на академичните партньори да провеждат реалистични тестове на продукта, което е ключово за валидиране на теоретичните модели и лабораторни изследвания.

По време на двугодишния мониторинг, сензори и устройства, инсталирани в промишлените сгради, събират данни за ефективността на материала и неговото влияние върху условията в реалната среда. Тези данни, събрани от експерти в академичната сфера, позволяват прецизно измерване на параметрите като изолационната ефективност, капацитета за енергиен баланс и съхранение, както и разходите за изпълнение. Същевременно, тези резултати дават възможност за оценка на практическите предимства на новия материал в контекста на настоящите нужди и изисквания на строителната индустрия.

Проектът NRG-Storage демонстрира как академичните институции и индустриалните партньори могат да комбинират своите усилия за разработване на иновации, които да отговорят на ключови предизвикателства в сектора. Тази интеграция на знания и опит е от решаващо значение за създаването на нови технологии, които могат да променят бъдещето на строителната индустрия и да допринесат за устойчивото развитие на градовете.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"