Прокуратурата поиска 6 г. затвор за Матео Салвини по дело за недопускането на нелегални мигранти

Прокуратурата поиска шест години затвор за Матео Салвини, заместник на италианския премиер Джорджа Мелони. Както съобщава гръцкият портал "Прототема", става въпрос за съдебното производство от август 2019 г., когато Салвини беше министър на вътрешните работи на Италия и когато не позволи на кораб със 147 мигранти да влезе в италианско пристанище.
Те са били на кораб на испанската неправителствена организация "Opern Arms", която ги е спасила след корабокрушение. Прокуратурата в Палермо, Сицилия, иска шест години затвор за Салвини, който е и министър на транспорта.

"Има основен принцип, който не може да бъде оспорван. Между правата на човека и защитата на държавния суверенитет, основан на нашите демократични принципи, първото винаги трябва да преобладава", каза адвокатът Джери Ферара. Който е в опасност и е в морето, трябва да бъде спасен. Независимо дали е пътник, член на екипажа или емигрант.

Адвокатът на Салвини, Джулия Буджирно, заяви, че прокурорът се противопоставя на правителството, указите относно имиграцията, както и решението за разпределение на мигрантите, преди тяхното слизане.

По-рано днес, както съобщи порталът "Telegraf.rs", самият Салвини публикува пост в социалните мрежи и каза, че ако днес му се наложи, би взел същото решение да не допусне мигрантите. Вицепремиерът и лидер на дясната партия "Лига" обяви на процеса в Палермо, където беше обвинен в отказа да изпълнява служебните си задължения, че ще повтори действията си и сега, въпреки че го грозят до 15 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Мигрантите са спасени от испанската неправителствена организация "Отворени ръце", съобщи агенция АНСА.
"Защитата на границите срещу нелегални имигранти не е престъпление. Рискувам 15 години затвор, но бих го направил отново", написа той.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"