Пролетна супа от лапад (Рецепта)

Лападът сигурно е най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте почти във всяка градина, изключително непретенциозен и устойчив вид. Другото голямо предимство на лапада е фактът, че той е сред първите свежи растения, които се появяват напролет, наред със спанака, копривата и киселеца. Това го прави една от най-обичаните храни за българина.

Той е богат на желязо – отличен за борба с анемията и пролетната умора, и на фолиева киселина, чиито липси също усещаме през пролетта. Източник е на растителни фибри, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, в същото време няма никакви мазнини и много малко калории. Лападът има много витамини, особено А и С, аминокиселини. 

Вижте как да си направите вкусна и изключително здравословна супа от този природен дар!


Необходими продукти:

    • Пресен лапад – 350 гр.
    • Пресен лук – 2/3 стръка 
    • Морков – 2 бр.
    • Олио – 4 с.л.
    • Картоф – 1 бр.
    • Домати – 100 мл. от или 2 бр. пресни
    • Ориз – 20 гр. (фиде)
    • Вода – 1,5 литра
    • Червен пипер – 1 ч.л.
    • Пресен джоджен – 8 листа  
    • Сол
    • Черен пипер 

За застройката:

    • Жълтък – 1 бр.
    • Кисело мляко – 1 ч.л.

Необходимо е листата на лапада да бъдат добре почистени. Измийте ги под течаща вода и отстранете дръжките, включително по дължината на листото. Лукът и морковът се нарязват на ситно и се задушават в загрята мазнина на умерен котлон заедно с лапада. Прибавя се водата, червеният пипер и нарязаните листа джоджен. Супата се оставя да заври.

Картофът се обелва, нарязва се на кубчета и се добавя към супата заедно с ориза. Подправя се със сол и черен пипер. Оставете супата да къкри, докато картофите и ориза се сготвят. Добавете се доматите и изчакайте още 5-6 минути. Снемете от котлона, за да може леко да се охлади. 

Застройката съдържа само жълтък и кисело мляко. Поради тази причина няма да се пресече. Жълтъкът се разбива с киселото мляко и се добавя към супата. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Тина Николова

Този уебсайт използва "бисквитки"