Ракетното нападение е решителен отговор за агресията на Израел, заяви иранският президент

Иранският президент Масуд Пезешкиан заяви, че Техеран не търси война, а решително се противопоставя на всяка заплаха. Той призова Израел и неговите съюзници да не влизат в конфликт с Иран, предаде РИА Новости.

"Труд news" припомня, че късно снощи Иран изстреля залп от балистични ракети по Израел, която атака мотивира като отговор на убийството на лидера на "Хизбула" - Хасан Насрала, както и на лидера на "Хамас" - Исмаил Хания. 

Пезешкиан заяви, че Иран е отговорил на действията на Израел въз основа на законни права и за мира и сигурността на народа на Иран и целия регион. "В съответствие с легитимните права и с цел мир и сигурност в Иран и региона, беше даден решителен отговор на агресията на ционисткия режим", написа иранският президент в социалната мрежа "Екс", призовавайки "да не се влиза в конфликт с Иран".

"Израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да знае, че Иран не търси война, а решително се противопоставя на агресията и всякаква заплаха. Това е само част от нашата сила", пише още Пезешкиан. 

Нападението на Иран по Израел бе най-новата от поредица ескалиращи атаки в дългогодишния конфликт между двете страни и арабските съюзници на Иран, който заплашва да тласне Близкия изток към регионална война, отбелязва Асошиейтед прес.

Иранската държавна телевизия излъчи кадри от градовете Арак, Кум и столицата Техеран, на които хора празнуваха след иранското ракетно нападение срещу Израел. Някои от тях викаха "Аллах е велик!", "Смърт за Америка" и "Смърт за Израел", предаде БТА.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"