Разкриха заговор за убийството на папа Франциск, 7 лица на ИДИЛ са заподозрени

Разкрит е терористичен заговор за убийството на папа Франциск по време на посещението му в Индонезия. 7 заподозрени са арестувани, след като са се "заклели във вярност на ИДИЛ", пише британският The Sun.

Неуспешният план е бил насочен към папата по време на посещението му в Индонезия, където в петък той приключи 12-дневна обиколка в Азиатско-тихоокеанския регион.

Заподозрените са арестувани на 2 и 3 септември, след като полицаите са получили сигнал от "загрижени граждани".

Според местни доклади полицаите нахлули в една от къщите на предполагаемите бойци и открили лък и стрели, дрон и листовки на ИДИЛ. Заподозрените са споменати само със своите инициали на имената и още не е ясно дали всички те са свързани помежду си.

Говорител на индонезийското звено за борба с тероризма "Отряд 88"  е заявил, че заплахите са били разпространявани в социалните медии. Полковник Асвин Сирегар е посочил: "Имаме механизъм за наблюдение и филтриране".

Отрядът е предприел незабавни съдебни действия срещу заподозрените, които отправиха заплахи под формата на пропаганда или терористични заплахи чрез социалните медии в отговор на пристигането на папата.

"Имаше и заплаха за подпалване на местата, където се намира".

По време на 12-дневната си обиколка 87-годишният глава на Католическата църква посещава Индонезия, Папуа-Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур. Той използва инвалидна количка, след като през последните няколко години имаше здравословни проблеми. В речта си в президентския дворец в Джакарта по-рано тази седмица той заклейми религиозния екстремизъм.

"Има моменти, когато вярата може да бъде манипулирана, за да подклажда разделения и да засилва омразата".

Франциск отбеляза, че религиозните различия трябва да бъдат дебатирани в обществото: "Предразсъдъците могат да бъдат премахнати и да се създаде климат на взаимно уважение и доверие", изтъкна главата на римокатолическата църква. 

Индонезия, която има най-голямото мюсюлманско население в света, от десетилетия се бори с тероризма.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"