Рецепта за вълшебно печено агнешко

Печеното агнешкото е едно от традиционните великденски ястия. Агнето е изключително важен символ на празника. То олицетворява образа на Иисус и се свързва с неговата смърт. Именно това е животното, принесено в жертва в деня на Възкресението. Християнската традиция представя Иисус като Божи агнец. В много домове обичаят повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост.

Добре приготвеното печено агнешко месо е наистина божествено. Вкусът е комплексен, много специфичен и нежен. Текстурата му е нежна и много сочна отвътре, а коричката е хрупкава, крехка и ароматна. Агнешкото месо се допълва най-добре с подправки като джоджен, мащерка, розмарин, лимонова кора, масло, чесън. Разбира се, не е нужно всички да се прилагат едновременно.

Тайната на вкусното ястие обаче не се крие в подправките, а в качеството на месото. Винаги изберете прясното, незамразено българско месо. То трябва да има розов цвят и когато го натиснем, не трябва да хлътва и да потъва, а да се възвръща обратно. Мазнината трябва да е бяла, а не жълтеникава. 

Преди подправяне е необходимо месото се изчисти от излишната мазнина и ципи. След печене месото винаги трябва да почине 15-20 мин., за да могат мускулните влакна да се отпуснат и запазят вкусовете и соковете си. По този начин месото остава сочно при разрязване.

Необходими продукти: 
        ◦ Агнешки бут с кост 
        ◦ Чесън – 4 скилидки 
        ◦ Масло – 80 гр.
        ◦ Пресен розмарин – 4 клонки 
        ◦ Прясна мащерка – 8 клонки 
        ◦ Черен пипер – 2 ч.л.
        ◦ Пресен лук – 4 стръка 
        ◦ Дижонска горчица – 1 с.л.

Подсушете агнешкото с кухненска хартия. С помощта на остър нож направете малки разрези в местото от едната страна като за шпиковане.  

В малка купа смесете ситно накълцания чесън, мекото масло, горчицата солта и пипера.

Поставете агнешкото с мазнината нагоре в съда за печене. Намажете равномерно месото от всички страни с маслено-чесновата смес и втрийте старателно в прорезите. Около месото подредете клонките мащерка и розмарин и поръсете с нарязаните пера пресен лук. Загрейте фурната на 180 градуса и покрийте тавата с алуминиево фолио.

Печете около 2 часа до желаната готовност. Когато извадите агнешкото месо, то трябва да почине 20 минути преди да бъде нарязано.

Сервирайте ястието топло с пресни картофки, ориз или задушен лапад.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Тина Николова

Този уебсайт използва "бисквитки"