Responsible Statecraft: Как изтекоха секретни документи на САЩ за потенциални израелски планове за атака в Иран

Американски служители се опитват да установят как два изтекли, строго класифицирани документа на САЩ, предаващи потенциални израелски планове да атакува Иран, са попаднали в приложението Telegram. 

Според New York Times документите са изготвени „през последните дни“ от Националната агенция за геопространствено разузнаване, която анализира информация и изображения, събрани от шпионски сателити на САЩ.

Има няколко теории относно тези изтекли доклади.

Първата теория гласи, че иранците са хакнали американските разузнавателни служби и са разпространили документа като част от своите психологически операции срещу Израел. Предвид предишни ирански хаквания, не е извън сферата на възможностите, че те имат капацитета да хакнат Съединените щати, пише Responsible Statecraft.

Иранците също имат ясна мотивация, въпреки че това също предполага, че те може да нямат капацитета да се защитят срещу планираната израелска атака - дори с предварителното предупреждение, което хакът предоставя - и вместо това са избрали информацита да изтече, за да предотвратят плановете на Израел.

Второ, лице в правителството на САЩ може да е допуснал изтичането на информацията, но разследването на самото правителство на САЩ изглежда е стигнало до друго заключение. Те започнаха разследване срещу външни лица.

Трето, администрацията на Байдън може сама да е организирала изтичането, за да забави израелската атака. На Байдън очевидно му липсва смелостта да каже „не“ на Израел, така че вместо това той измъква разузнавателна информация с цел да забави плановете на Израел поне до изборите в САЩ.

Четвърто, израелците може сами да са допуснали това изтичане с цел да отклонят вниманието на Иран, като ги накарат да търсят атака на грешни места.

Пето, накрая, тъй като разследването на САЩ разглежда външна намеса, въпросът е дали близък американски съюзник - държава от „Петте очи“ или FVEY (Петте очи (Five Eyes или FVEY), е разузнавателен съюз, съставен от Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство и Съединените щати. Те са страни в многостранното споразумение УКУСА, договор за съвместно действие в радиоелектронното разузнаване) или съюзник от НАТО с достъп до разузнаването на FVEY - е допуснал изтичането на данните. Ако е така, това предполага, че близки съюзници на САЩ са толкова разочаровани от отказа на Байдън да спре Нетаняху да започне най-голямата война в Близкия изток след Втората световна война, че вземат нещата в свои ръце, за да саботират плана на Нетаняху и да предотвратят ескалация.

Западен дипломат наскоро ми каза, че единственият начин да се спре войната е играчите, които принудиха президента Байдън да излезе от листата на Демократическата партия през юли, да повторят своя подвиг, като принудят Байдън да спре Нетаняху.

Всичко това се случва, докато Вашингтон продължава да подхранва митологията, че неговото „лидерство“ е това, което държи света заедно.

Автор: Трита Парси

Трита Парси е съосновател и изпълнителен вицепрезидент на Quincy Institute for Responsible Statecraft.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"