Responsible Statecraft: "Корупция, прахосничество и измами" - защо бюджетът на Пентагона е толкова голям (ВИДЕО)

„Депутатите стават по-богати, ако харчим повече пари за отбрана“

Джони Харис, популярен YouTuber с близо 6 милиона абонати, публикува видео в четвъртък, което се опитва да отговори на огромен въпрос: „Защо САЩ харчат толкова много за своята армия“? Той отговаря на този въпрос изключително подробно и в крайна сметка стига до разкриването защо, до голяма степен, бюджетът на Пентагона е толкова голям: корупционният процес на това как законодателите и големите изпълнители на отбраната и техните лобисти са замесени.

Първата половина от дълбокото, 28-минутно гмуркане на Харис във военния бюджет на САЩ се фокусира върху това, за което Пентагонът всъщност плаща, неща като заплати и здравеопазване на войниците, операции и поддръжка, бази, строителство и изследвания и развитие. Той отбелязва, че Министерството на отбраната е толкова голямо и сложно, че никога не е успявало да премине финансов одит.

„САЩ не са нормална държава с редовна армия“, казва Харис, като предлага своеобразно обяснение защо Пентагонът харчи толкова много за всички тези неща. „САЩ са глобален хегемон, който използва своята армия, за да наложи контрол и ред над всяко кътче на земното кълбо“, добавя той, като на практика отбелязва американското първенство като виновник.
„Но има друга причина този бюджет да е толкова висок и тази причина е много по-вбесяваща за мен“, казва Харис. „По-голямата част от тези пари отиват в частни корпорации.“

След това Харис прекарва останалата част от видеото, разбивайки корумпираните процеси на обществени поръчки в нашата страна, започвайки с оръжейни компании. „Имаме един вид проблем с монопола в ръцете си“, казва той, отбелязвайки как десетки доставчици на оръжия са се консолидирали до 5 големи корпорации. „По тази причина цените могат доста да излязат извън контрол.“

Д-р Хайди Пелтие, старши изследовател в института Уотсън към университета Браун и директор на проекта „Разходи за войната“, след това разказва на Харис за това как поради техния монопол доставчиците на оръжия могат да участват в практики на сериозно повишаване на цените. „Министерството на отбраната редовно установява, че има надценяване чрез корупция, прахосничество и измами“, каза тя, което отчасти е довело до 40-50% маржове на печалба.

Например, отбелязва Харис, Пентагонът е платил на Boeing 3357 долара за един сачмен лагер, част, която можеше да получи за 15 долара. След това Харис описва как работи цялата корупция:

Големите 5 изпълнители – Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics, Raytheon (сега RTX) и Northrop Grumman – „правят каквото могат, за да гарантират, че парите продължават да текат към техните компании“ с лобиране и вноски за кампании.

Въртящата се врата: „През 2022 г. водещи отбранителни компании наеха 672 служители директно от Пентагона, за да работят като лобисти, членове на борда и изпълнителни директори“, казва Харис. Според Пелтие: Изпълнителите „обещават добра, високоплатена работа, след като този правителствен служител излезе от правителството и така държавният служител има стимул да даде щедър договор на изпълнителя“.

Печалба на законодателите: „Някои от законодателите, които одобряват бюджета на Пентагона, притежават акции в договарящите се компании в областта на отбраната“, казва Харис. „Законодателите стават по-богати, ако харчим повече пари за отбрана“, добавя той, като отбелязва, че това е ясен конфликт на интереси: „Не трябва да правим това. Това не е нещо, което трябва да правим.

Стимул на законодателите за преизбиране: След това Харис обяснява как изпълнителите на отбраната „умишлено разпределят операциите си в цялата страна“, така че „законодателите са стимулирани да продължат тези изпълнители да произвеждат неща в техния район, за да осигурят работа на своите хора, така че да могат да продължат да бъдат избирани.”

След това Харис дава сенатор Роджър Уикър като пример за член на Конгреса, който често настоява за повече пари за Пентагона, които от своя страна отиват в оръжейни компании, които след това лобират в Конгреса и правят вноски за кампанията, така че законодателите да могат да кажат на своите избиратели, че са отклонявани федерални средства към техните области за защита (или създаване) на работни места в отбраната: „Именно тази система е създала среда, в която има много малко политическо противопоставяне на безкрайното увеличаване на нашия военен бюджет“, казва Харис. 

Авторът Бен Армбрустър е управляващ редактор на Responsible Statecraft. Има повече от десетилетие опит в пресечната точка на политиката, външната политика и медиите. Преди това Бен е заемал старши редакторски и управленски позиции в Media Matters, ThinkProgress, ReThink Media и Win Without War.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"